Още по темата

Малко се премина границата. С тези думи вицепремиерът Екатерина Захариева коментира показната акция по ареста на кмета на „Младост” Десислава Иванчева вчера пред Спортната палата, предаде NOVA.

Захариева обяви, че вярва в презумпция – невинен до доказване на противното.

Захариева допълни, че ще се направи анализ на акцията от вторник. 

На пресконференция стана ясно, че Иванчева е разследвана за търговия с влияние, а сигналът е подаден от голям инвеститор. Работното обвинение срещу нея е за получаване на подкуп в особено големи размери.

"Целият подкуп е бил 500 хил. евро", каза директорът на Спецпрокуратурата Иван Гешев. Първоначално тя искала 1,1 млн. евро. 

Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова бяха арестувани, а в колата им бяха открити 56 000 евро. Твърди се, че парите са били част от подкуп за издаване на разрешително за строеж. Имало и посредник, който е бивш кмет на района, той е хванат с 14 000 евро от подкупа от 70 000 евро, който е от изнудвания. 

ВИЖТЕ ЗРЕЛИЩНИЯ АРЕСТ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

За зрелищния арест, при който часове наред Иванчева и Петрова стояха с белезници на кръстовището на "Васил Левски" и "Гурко" Гешев обясни, че това е било необходимо, за да стане свидетел на претърсването на колата, като по този начин ѝ се гарантирали правата и не може да каже, че парите са подхвърлени от полицията. Разпитите са продължили 10 часа. 

Прокурор Гешев: Иванчева искала 1,1 млн. евро, договорила е 500 000 евро

По-рано адвокатът на Петрова Ирен Савова посочи, че арестът на двете е унизителен.

"Изключително унизителен беше начинът, по който се отнесоха към тях. Тези жени не бяха пили вода, не бяха ходили до тоалетна. Да отиде адвокат, за да им съдейства за най-елементарни нужди. През цялото време клиентката ми плачеше от унижение, от това, че има син и майка, която гледа. Беше в доста тежко състояние. Викана е била и Бърза помощ", каза още Ирен Савова и добави, че Биляна Петрова във всички случаи ще си търси правата.

Адвокат: Изключително е унизителен арестът

Имаше и протести в защита на Иванчева.

От сдружението „За зелен Младост” обявиха, че тя е мишена за опитите й да спре безконтролното застрояване в квартала. Тръгнаха от новоприетия Закон за устройство и застрояване на София, срещу който се изправи Десислава Иванчева и нейната администрация. Според тях в закона е оставена вратичка, през която самите инвеститори ще могат да променят статута на зелени площи, така че те да стават годни за строителство. Още преди време вносителят на закона Здравко Здравков заяви, че това не е вярно и общината защитава зелените площи.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram