54

Софийският административен съд е отхвърлил жалбата на двете българки, чийто еднополов брак, сключен в чужбина, не беше признат от Столична община. за историята на Лилия Бабулкова и съпругата й ви разказахме във Vesti.bg

Българка се бори да узакони брака си с жена (ВИДЕО)

Мотивите на съда са, че признаването на брака би било нарушение на обществения ред и че той трябва да е сключен съобразно родното законодателство - между мъж и жена.

Една от жените - Лилия Бабулкова, заяви, че ще обжалва решението на по-висша инстанция, а след това евентуално и пред Европейския съд, цитирана от Дарик нюз.

Лилия Бабулкова
Лилия Бабулкова Източник: Личен архив

По думите й без признаване на брака двойката не може да се възползва от много семейни права, достъпни за хетеросексуалните двойки, включително и уреждане на правата върху евентуални деца.

Според юриста Венета Лимберова консенсус може да се постигне чрез приемането у нас на т.нар. "фактическо съжителство", което урежда въпросните права между двойките, дори и без сключен брак.

Лилия Бабулкова
Лилия Бабулкова Източник: Личен архив

За да бъде признат брака у нас, е необходимо да отговаря на три условия - да е сключен от компетентен орган, да не нарушава законодателството на страната, в която е сключен, както и да не противоречи на българския обществен ред. Според съда проблемна се явява последната точка.

Лилия Бабулкова сключва брак с приятелката си във Великобритания през 2016 г. След като се завръщат в родината си те са длъжни по закон в срок от 6 месеца да декларират промяната в семейното си положение в общината. От там получават отказ и те завеждат дело.

След завръщането им у нас обаче Столична община отказва да признае новото им семейно положение. Двете жени подават жалба в Софийския административен съд, която обаче е отхвърлена преди няколко дни. Въпреки това те са категорични, че ще продължат с усилията си за получаване на повече права.
 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК