Още по темата

Пловдивският окръжен съд постанови най-тежката мярка - постоянен арест за 44-годишния бездомник Любомир Данчев.

Мъжът бе обвинен за палежа на тютюневите складове в Пловдив.

Вижте как горя един от символите на Пловдив във видеото горе.

Според съда има опасност Данчев да се укрие или да извърши друго престъпление.

Той е обвинен в деяние, за което законът предвижда лишаване от свобода от 5 до 15 г.

Прокурорът отказа да задълбава върху квалификацията умишлен или неумишлен е пожарът, защото според него това няма особено значение.

Изводът му е, че бездомникът е запалил сградата с цигара.

Той каза още, че Данчев има прекратено следствено дело преди повече от 15 г., вследствие на което е съден още поне три пъти, като третият път е лежал в затвора една година за грабеж на стойност 63 лв. 

Любомир Данчев или версия "клошар" е основна, но не единствената основна версия, каза преди дни в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров.

Според окръжния прокурор Румен Попов, криминалното деяние в случая дори не е основното.

Днес Министерство на културата (МК) образува ново административнонаказателно производство

срещу собственика на тютюневия склад на ул. "Одрин" №8 в Пловдив, който беше съборен незаконно през месец март тази година.

Собственикът не е изпълнил заповедта на министъра на културата Вежди Рашидов да представи и внесе за съгласуване в двумесечен срок инвестиционен проект за възстановяване на сградата, която е недвижима културна ценност.

Съгласно Закона за културното наследство (ЗКН) и заповедта на министър Рашидов собственикът на тютюневия склад е длъжен да възстанови сградата в срок от една година

Както е известно, тютюневият склад на ул."Одрин" № 8 не само притежава статут на културна ценност, но и се намира в защитена територия и всички проектни намеси подлежат на съгласуване по реда на ЗКН, съобщиха от МК.  

В събота (20 август) в Пловдив изгоряха три от тютюневите складове. Близо 30 огнеборци овладяха пожара, но тютюневият град беше унищожен. Изгорелите складове са част от групов паметник на културата, наречен "Уличен ансамбъл "Иван Вазов" – "Цанко Дюстабанов". Отделно от това два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност. 

Вижте още за инцидента:

Тютюневите складове в Пловдив горели със син пламък

Кметът на Пловдив не знае на кого са складовете

Бездомник задържан за огъня в тютюневия склад. Вижте пожара от дрон