Още по темата

"Или премиерът губи контрол върху партията си, или я насърчава в битката срещу мен". Това заяви президентът Румен Радев - той бе гост на отриването на академичната учебна година в СУ ”Св. Климент Охридски” и след това коментира напрежението.

"Вече обявих, че очаквам новия състав на ВСС да потвърди кандидатурата на председател на ВАС. Това е основателно. Ще даде нова легитимност на тази кандидатура в духа на реформите в съдебната система", заяви президентът.

"Очаквах премиерът да озапти беквокалите в парламента, 

това не се случи, те пеят все по-високо и все по-фалшиво. Освен това наблюдавам от всички действия на партия ГЕРБ - или премиерът губи контрол върху партията си, или я насърчава в битката срещу мен. Вече не виждам нужда от такава среща", допълни той.

По думите на Радев решението и за самолетите, и за цялостната модернизация на въоръжените сили

е в ръцете на премиера, негова била и отговорността.

"Води се тази битка, но считайте, че след като я търсят, ще я получат. Това, което ме смущава повече не е тази битка, а всички процеси, които стават в страната, на фона на предстоящото европейско председателство. Не затова дали то ще бъде успешно или не, считайте, че накрая ще бъдем потупани по гърба - такава е практиката. Притеснява ме начинът, по който гледаме на него и това, което искаме да извлечем от него. Мисля, че управляващите гледат на това председателство като на някаква омерта, която да легитимира спокойствие отвътре и легитимация отвън. Рискуваме точно то да се превърне в една витрина на гейтове, които започнаха да гърмят навсякъде в страната", каза държавният глава. И добави, че няма предвид само Хасково.

"Трябва да се обърне внимание на управленския модел", отбеляза президентът.

За достъпа на съветника му Иво Христов до секретна информация Радев подчерта, че той ще получи такъв и че с този факт се спекулира.

„Няма да коментирам кьорфишеци на самодейци и конспиролози”, отсече той.

Според него има проблем не с Комисията по досиетата,

чиято дейност трябва да бъде подложена на дебат, а с нейния председател.

Скандална кандидатура за Комисията по досиетата

Радев към Каракачанов: Миг 29 не отговарят на съвременните изисквания

"Мисля, че кандидатурата в момента е една подигравка с нашето минало и с българското общество. Това е все едно да назначиш бракониера за горски - полагаме старание да обединим нацията, но точно това ще я раздели", категоричен бе той.

За референдума в Каталуния президентът каза: "Кризата от 2008 г. явно изостри егоизма, както и центробежните течения в Европа. Полицейските палки няма да решат проблема. Той ще се задълбочава".