Още по темата

Парламентът избра проф. Камен Плочев за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В гласуването участваха 206 депутати, от които 205 бяха „за“, а един се въздържа. Мандатът на проф. Плочев ще е до 2020 г. При дебатите депутати от различни групи заявиха подкрепата си към проф. Плочев.

Един конфликт между морал и натиск ще бъде спечелен от морала“,

заяви в отговор на въпроси, зададени му от депутатите проф. Плочев. „Никога не бих направил нещо незаконно, няма административна и политическа длъжност, която да стои над морала, в който съм възпитан“, подчерта той.

Син на депутат печели от НЗОК

Прокуратурата проверява за източване на пари през НЗОК

„У учените има потенциал да мислят нестандартно и може да помогнат“, каза още той. Проф. Плочев благодари на депутатите за доверието и добрите думи. „В най-скоро време ще започна да ви притеснявам, ще идвам, ще споделям с вас, ще ви моля за съдействие, защото съм само изпълняващ, но никой не може да ме спре да ви информирам“, каза още той.

Проф. Плочев

възнамерява да създаде звено за анализ на риска.

Това намерение съобщи самият той пред журналисти в парламента, след като беше избран начело на Касата. „Финансирането на болниците е тема, която още не мога да коментирам, без да съм се запознал с отчети, баланси, принципи, механизми, методика.

Направи ми само впечатление, че няма аналитично звено, никой не предвижда риска, никой не предлага анализ какво би се случило при един или друг вариант, поради което ще започна с това“, каза Плочев. „Първото нещо е – ще създам едно такова звено, което да ми направи анализ на ползи, загуби, възможности и какво да направим, за да балансираме системата“, добави той.

Според Плочев

трябва да има алтернативен път на достигане на пациента до болнична помощ

– не само от личния лекар до специалиста, а и от болницата до специалиста. „Най-важното обаче е контролът, контролът на място, дори работа на място в самите болници“, заяви той.

Относно лекарствената политика новият управител на Касата каза, че ще се стреми максимално много хора да ползват лекарства по джоба си при този обем на финансиране.

След избора на проф. Камен Плочев начело на НЗОК, министърът на здравеопазването проф. Николай Петров коментира пред журналисти, че очаква с много надежда да има повече синхрон, прозрачност и коректност, да вземат съвместни решения, защото системата е една.

Кой е проф. Камен Плочев?

Проф. Плочев има 38 години професионален опит в системата на здравеопазването, част от които са в сферата на управлението. Той е завършил висшето си образование в Медицинската академия – София . Има присъдена научна степен „Доктор на науките“ по специалност „Инфекциозни болести“ от ВМА, а през 2012 г. му е присъдена академична длъжност „Професор“. Има следдипломна квалификация по „Здравен мениджмънт“. Владее английски и руски език.

Проф. Плочев притежава безупречен авторитет и много добра професионална репутация, заяви при представянето му в пленарната зала председателят на Комисията по здравеопазване Даниела Дариткова.