Орешарски: Това е най-академичното правителство
Пламен Орешарски   
Източник: БГНЕС
84

П равителството ни е най-академичното за последните 20 години – сред министрите има шестима доценти и четирима професори; най-непартийното правителство – само четирима министри са членове на политически партии; с най-много жени – седем от 18 министри са жени.

Това заяви премиерът Пламен Орешарски пред народните представители при представянето на отчета на правителството за първите сто дни от управлението му, предаде Агенция "Фокус".

Основните задачи на правителството за първите 100 дни са били: провеждане на стабилизационни мерки; коригиране на политики с доказани неблагоприятни ефекти върху икономическото и социално развитие; създаване на предпоставки и започване на реформи във всички области; формиране на екипи и обществени съвети за реализиране на целите в диалог с гражданското общество.

Като едно от постиженията Орешарски посочи постепенното освобождаване на страната от страха. Възстановяването на нормалния демократичен ред е предпоставка за каквито и да било реформи, отбеляза министър-председателят.

Значителна част от отчетените мерки са насочени към насърчаване на стопанската активност и формиране на конкурентна икономическа среда и париране на монополните проявления, на първо място в енергетиката, каза премиерът. Друга група мерки е свързана с повишаване на събираемостта на приходите, с противодействие на нелоялната конкуренция и създаване на нови възможности за проактивни социални политики.

Третата група мерки са със социална насоченост, въпреки фискалните рестрикции, посочи Орешарски. Според него в отделна група могат да се отделят мерките за подобряване на системите за поддържане на обществения ред и подобряване на законовата и нормативна база за по-справедливо правораздаване.

На депутатите беше предоставен и писмен отчет, озаглавен "100 мерки за сто дни". В него в специално каре "Кои сме ние" е посочено, че правителството е имало 15 заседания, приети са 82 постановления и 175 решения на Министерския съвет. 23 закона, внесени от правителството, вече са приети, а други 16 законопроекта са на етап обсъждане в парламента.

Посочва се, че това е и единственото правителство, което работи в условията на усложнена политическа обстановка и политически протести още от встъпването си в длъжност, както и че кабинетът формулира политиката си съвместно с неправителствения сектор и бизнес организациите - от 100-те най-важни мерки 83 са подготвени в сътрудничество с над 550 обществени съвети и работни групи, конституирани към министерствата и МС.

Като постижения на кабинета се посочва изплащането на голяма част от просрочените задължения на държавата към фирмите, възстановяването на социалния диалог, разработване на национална стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия.

Сред мерките се отбелязва намаляване на броя на разрешителните режими и административната тежест за фирмите и гражданите, одобрени допълнителни средства в размер на 40 милиона лева за обезпечаване на социалните плащания за най-уязвимите групи, промени в Закона за насърчаване на заетостта, който насърчава работодателите да наемат безработни младежи до 29-годишна възраст.

В отчета е записано и увеличението на размера на обезщетение за отглеждане на дете от една до две години от 240 на 310 лева, увеличаване на еднократната целева помощ за първокласници, разширяването на обхвата на програмата за целево енергийно подпомагане. Посочени са и проверките на борсите за плодове и зеленчуци за защита на българските производители от нерегламентиран внос.

Пламен Орешарски отбеляза, че специално внимание е отделено на енергетиката. Предложихме пакет от стабилизационни мерки и овладяхме натиска за поредно увеличение на цените на електроенергията, коментира той. В писмения отчет се посочва, че е започната цялостна реформа в системата на МВР.

Обществената среда постави на изпитание поведението на полицейските служители, които намериха баланса за спазването на правата на всички български граждани и опазване на обществения ред, отбеляза Орешарски, който отчете и успехи в борбата с битовата и организираната престъпност.

Той посочи, че са предприети и мерки в областта на здравеопазването, образованието, администрацията. 

Според него протестите у нас са „конфронтация заради самата конфронтация".

Орешарски е категоричен, че страната вече е започнала да се освобождава от страха. От години насам във всички други европейски страни бяхме свидетели на протести срещу фискалното затягане, а тук са с обратен знак - срещу фискалното разхлабване, допълни премиерът.

„Отново се откроихме сред останалите страни членки с организираните първи публични протести срещу малката степен на фискално разхлабване. Ще обърна внимание, че от години насам във всички други европейски, пък и не само европейски страни бяхме свидетели на масови протести с обратен знак - срещу фискалното затягане, при това в далеч по-богати страни от нас.

Отварям тази скоба за размисъл относно самоцелното противопоставяне и конфронтация срещу самата конфронтация", каза той.

"Ще разчитам на вашето критично отношение, като съм убеден в градивния му характер”, завърши изявлението си премиерът.

След отчета отдясно на пленарната зала се разнесоха викове "Оставка!", а останалите народни представители аплодираха премиера.

След тези първи 100 дни искаме да видим едно правителство на реформите, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. „Правителството за сто дни одобри един пакет от близо 100 мерки, облекчаващи административната тежест върху бизнеса. Започна оздравяване на държавните предприятия. Оценявам положително първите социални мерки на правителството. Увеличиха се значително средствата за помощ за първокласниците. Това засяга 45 хил. семейства. 40 млн. лв. се осигуриха допълнително за парите за ваучери за работниците", отбеляза Станишев. Той подчерта, че Коалиция за България оценява положително първите сто дни на правителството и допълни, че стъпките трябва да продължат. „Очакваме цялостно законодателство, свързано с монополите. Работи се по нова енергийна стратегия", заяви Станишев.

Днес от опозицията внесоха първия вот на недоверие срещу кабинета, който е в областта на инвестиционното проектиране.

Коментари 84
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

84 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 3 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 6 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 6 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 7 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 7 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 8 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 8 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 8 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 9 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 9 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 9 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 9 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 9 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 10 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове