Още по темата

Най-важно е да намерим начин да подпомогнем реформите в страните от Западните Балкани. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на Интерпарламентарната конференция за Общата външна политика за сигурност и Общата политика за сигурност и отбрана в София.

Сърбия и Черна гора - най-готови от Западните Балкани в ЕС

Ципрас: Македонска нация никога не е съществувала

Министър Екатерина Захариева подчерта, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани е не само основен приоритет на Българското председателство, но и на Европейската комисия.

"Това уверение получихме вчера от Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и отбрана Федерика Могерини", добави тя.

Европейският път и перспектива на страните от Западните Балкани не е възможен без подкрепата на националните парламенти и на Европейския парламент.

Тя уточни, че на срещата на министрите на външните работи на страните-членки на ЕС в София е било постигнато съгласие, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани е основен приоритет и той е свързан със стабилността, сигурността и просперитета на целия ЕС.

Борисов разкритикува Запада за политиката на Балканите

"В същото време се съгласихме, че ние като съюз трябва да сме готови да ги приемем, когато те изпълнят критериите за членство", добави българският външен министър.

Стратегията за Западните Балкани на ЕК е всеобхватна, дългосрочна, навременна, честна, без да дава напразни надежди, но и много стимулираща и мотивираща, заяви Екатерина Захариева. В нея има шест конкретни инициативи, които са основни и ще подпомогнат европейската перспектива на страните от Западните Балкани, посочи тя.

В изказването си пред участниците в интерпарламентарната конференция Екатерина Захариева посочи, че само изграждането на коридор № 8 би увеличило с 6 процента брутния вътрешен продукт на държавите, през които минава и би създало 200 хиляди нови работни места.

Председателят на Делегацията в Парламентарния комитет по стабилизиране и асоцииране ЕС- Сърбия в Европейския парламент Едуард Кукан отбеляза, че по време на първото си председателство на Съвета на ЕС България има възможност да покаже лидерство и фокусът, който поставя върху Западните Балкани ще бъде последван и от австрийското и румънското председателство.

 

Той посочи, че включването на Западните Балкани е високо в дневния ред на ЕС и изрази надежда това послание да се чуе ясно и силно и партньорите в региона да разберат, че е набрана инерция.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изтъкна колко важно е да се предложи на страните от Западните Балкани перспектива за членство в ЕС, но подчерта, че те трябва да решат всичките си гранични спорове преди да се присъединят към съюза, предаде Ройтерс. Tой изрази разочарование от продължаващия граничен спор между Хърватия и Словения

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.