Още по темата

Българският кандидат за генерален секретар на ООН, от който правителството ни оттегли подкрепата си преди около седмица, Ирина Бокова е напът да сане зам.-генерален секретар на световната организация.

За тази възможност съобщи авторитетното британско издание „Гардиън“ (Guardian). “Твърди се, че руснаците са бесни, че под натиска на Европейския съюз България е номинирала друг кандидат – еврокомисарят Кристалина Георгиева“, пише вестникът.

Според „Гардиън“ няколко часа след избирането на Антониу Гутериш за ген. сек. на ООН, са се появили слухове, че

Русия и Китай ще бъдат компенсирани за своя вот.

„Никой не може да обвини Русия, че е казала „не“ на най-популярния кандидат за поста и сега мнозина очакват, че Русия и Китай ще поискат своя дял от висши назначения“, пише Гардиън.

Ирина Бокова: Издигането на втори кандидат означава загуба

Сакскобургготски за смяната на Бокова: Абсурд и резил

Митов: Бокова нямаше шансове. Кристалина: По-добра ще съм от Гутериш

Изданието подчертава, че: „Всъщност вече има спекулации, че Ирина Бокова ще стане заместник-генерален секретар. Без да има някакви специални предпочитания, Гутериш ще има нужда от ясни идеи за персонала. Той ще трябва да подобри ефективността на организацията, опитайки се на духа и опита на лоялен екип, който е в състояние и има желание за правилна комуникация и отстояване на постиженията на ООН“.

Очаква се Общото събрание да се събере следващата седмица, за да одобри окончателно Гутериш начело на ООН.