Още по темата

Само в последните три дни министърът за българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова е жертва на изфабрикувани по неин адрес поредица от фалшиви новини с цитати, които не е изричала, и от събития и места, на които не е присъствала. Това заявяват от ведомството.

"От няколко дни интернет пространството разпространява и абсолютно измислен материал, който приписва на министър Лиляна Павлова изказването: "Работят в чужбина, защото са алчни, заплатите в България не са лоши!"

"Тези публикации се тиражират от група сайтове с неясна собственост, без никаква фактология и конкретика. Някои от тях дори уведомяват, че не поемат отговорност за информациите, които разпространяват с оправдание, че нямат ресурс да ги проверяват", се казва в съобщението.

В него се обръща внимание, че "всички изяви и изказвания на министър Лиляна Павлова са публични, в максимална степен анонсирани и отразявани чрез прессъобщения, чрез сайтовете на министерството, на председателството и в социалните мрежи".

Каракачанов, Дончев и Павлова - сред най-одобряваните министри

"Никога не съм и не бих направила такова омерзително изказване, още по-малко по адрес на мои сънародници. Самата аз научих какво "съм казала" от "Фейсбук" и от линковете към сайтове, които, цитирайки се един друг, легализират откровената лъжа", посочва Павлова.

"Знам, че житейският избор на всеки от българите да напуснат страната в името на по-доброто бъдеще на децата им е труден и е достоен за уважение. Историята на всеки от тези българи е низ от перипетии и трудни решения. Убедена съм, че всеки от тях заслужава добро заплащане, сигурност и уважение където и да се намира по света. Затова и ежедневните ми усиля като човек, политик и министър са насочени към това да подобрим условията на живот, труд и заплащане в нашата страна, да премахнем двойните стандарти, да създадем мир и спокойствие в нашите граници, да имаме правата и самочувствието на европейци навсякъде по света. Искам българите да остават в родината си, а тези навън - да се завръщат у дома. Искам сигурно бъдеще за децата ни", се казва в официална позиция на министъра.

Според нея "за съжаление,

някои използват свободата в интернет като оръжие за лъжи и манипулации, безотговорно и злонамерено. За щастие обаче свободата в интернет ни дава и възможност да се защитим, да отказваме да сме жертви и да разобличаваме лъжите". "Аз го правя непрекъснато – и в социалните мрежи, и в работата ми, и в съда", допълва Павлова и казва, че на читателите понякога е трудно да разграничат истината от добре манипулираното внушение.

Миналата седмица правителствената пресслужба съобщи, че кабинетът търси начин да задължи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да изготви секторен анализ на медийния пазар в страната, обхващащ всички медии. Антимонополният регулатор трябва да оцени степента на пазарна концентрация, динамиката в сектора, нормативната уредба, саморегулациите и да направи изводи за състоянието на конкурентната среда. На заседание министрите решиха да създадат работна група за изготвяне на промени в действащото законодателство, засягащи собствеността и финансирането на медиите в страната и тяхното разпространение.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram