Има хора, които не могат да живеят само за себе си. И във всяко тяхно действие прозира мисълта как да помогнем на човек в нужда.

Нели Георгиева е БЛАГОДЕТЕЛ към УНИЦЕФ от почти 10 години – което значи, че всеки месец тя дарява редовно, за да помага на деца със специфични потребности.

Такъв е Мартин, който е с разстройство от аутистичния спектър.

Той е бил отхвърлен от две детски градини и от ранна възраст знае какво е да си изолиран и да имаш лепнат етикет. Но преди година и половина той намира подкрепата, от която се нуждае – от обучени педагози, психолози, логопеди в детска градина, която е част от проект на УНИЦЕФ и Министерство на образованието.

Така на детето се дава шанс да наваксва изоставането в развитието си, както и да бъде заедно със своите връстници в детската градина и по този начин от малки те да се учат едни от други на толерантност и солидарност, която след години да пренесат в обществото и като възрастни.

Вижте емоционалната среща на дарителката Нели Георгиева с Мартин и неговата майка в видеото. То бе излъчено в ефира на NOVA в рамките на благотворителен спектакъл за повишаване на солидарността и набиране на средства, чрез които УНИЦЕФ ще достигне до още много деца като Мартин.

С помощта на УНИЦЕФ и партньори 35 детски градини в областите София, Шумен, Сливен и Монтана направиха първите крачки към по-качествено и приобщаващо образование за децата със специфични потребности. През изминалата учебна година близо 4 000 момчета и момичета получиха подкрепа и постоянен достъп до психолог и логопед. Заедно можем да помогнем на повече деца като Мартин да растат, учат и играят със своите връстници от детската градина.

ПРИСЪЕДИНИ СЕ И ТИ! БЪДИ ЧАСТ ОТ ПОЛОЖИТЕЛНАТА ПРОМЯНА ЗА ВСЯКО ДЕТЕ. СТАНИ БЛАГОДЕТЕЛ С МЕСЕЧНИ ДАРЕНИЯ ОТ 5 ЛВ. КЪМ УНИЦЕФ. ИЗПРАТИ СМС С ЦИФРА 5 НА 1021 ИЛИ ДАРЯВАЙ ОНЛАЙН НА WWW.UNICEF.BG.

*Текстът на SMS-a отговаря на стойността на месечното дарение. ДДС и такси не се начисляват за абонатите на всички мобилни оператори. Общи условия на www.unicef.bg.

Дарителката на УНИЦЕФ Нели Георгиева посещава детска площадка, където Мартин играе със своите връстници. Източник: УНИЦЕФ България
Дарителката на УНИЦЕФ Нели Георгиева посещава детска площадка, където Мартин играе със своите връстници. Източник: УНИЦЕФ България

„Бъди част от положителната промяна за всяко дете“ е мотото, под което тази вечер се проведе концерт-телетон в ефира на NOVA, целящ да засили солидарността в обществото и да набере средства в подкрепа на уязвими деца. Водещи на зрелищния спектакъл бяха емблематичните лица на NOVA – Ники Кънчев и Ани Салич, която е дългогодишен посланик на добра воля на УНИЦЕФ – а шоуто се проведе под купола на световно-известния Академичен цирк „Балкански“. Зрителите пред малкия екран станаха съпричастни към важни каузи в Международния ден за елиминиране на насилието над жени и само дни след Световния ден на детето, с който УНИЦЕФ насочи общественото внимание към значимостта на детските права в България и по целия свят.

По време на телетона УНИЦЕФ показа истинските истории на деца и семейства, заснети по етичен и щадящ начин от журналиста на NOVA Мария Милкова. Те показват нуждата от дългосрочна подкрепа през цялото детство – от раждането, през детската градина, до семейството и обществената среда. Зад каузите застанаха някои от най-добрите български и световни циркови артисти, както и близо 100 популярни личности и общественици. Сред тях са Маргарита Хранова, Тити Папазов, Миро, Д2, „Бон-Бон“, проф. Христо Пимпирев, Деян Донков и много други.

Дигитален медиен партньор на телетона е Нетинфо, част от Нова Броудкастинг Груп. Спектакълът се осъществи с подкрепата на Happy Bar and Grill и с продуцент „Глобъл Филмс“.