Още по темата

Организаторите на фестивала за електронна музика "Solar Summer", който се провежда на курорта Слънчев бряг, го прекратяват преждевременно.

Причината е, че "липсват подходящите условия, които да гарантират характерните за фестивала качествен звук, ефектна сцена и безпроблемно протичане на събитията". Заради акциите срещу шума в курорта отпадат предвидените участия на диджеите Адам Байер и Пако Осуна, които трябваше да пускат музика тази събота и неделя.

Хотелиери застанаха зад Симеонов: Оплаквахте се, че няма държава. Сега ви пречи

Мрежата: Вицепремиерът „вилнее“ на Слънчев бряг

"Никога не сме си представяли ситуация, в която на световен топ артист музиката може да бъде спряна, а техниката конфискувана. Във времената на социалните мрежи, новината за това ще се разпространи мълниеносно в цял свят, което ще се отрази изключително негативно на имиджа както на България, така и на нас като организатори", заявяват организаторите.

През последната седмица вицепремиера Валери Симеонов и полицейски ескорт осъществихя няколко показни акции срещу силния звук в клубовете на Слънчев бряг.

В рамките на акциите известния български DJ Станчо беше арестуван по време на участие в друг клуб в курорта, а униформените конфискуваха неговия лаптоп и друга техника.

Кадър от фестивала "Solar Summer", който се провежда на Слънчев бряг от над 10 години
Кадър от фестивала "Solar Summer", който се провежда на Слънчев бряг от над 10 години

Летният "Солар" се провежда от над 10 години и едно от малкото ежегодни събития, които привличат действащи международни звезди от определен жанр и субкултура, в случая хаус и техно музиката.

"През всички тези години на този плаж са организирани участия на най-големите имена в света на електронната музика, а през курорта са минали хиляди фенове, дошли да видят имена като Фетбой Слим, Армин ван Бурен, Пийт Тонг, Тиесто, Ричи Хоутин, Фед Ле Гранд, Марк Найт, Виктор Калдерон и други", припомнят организаторите, според които събитието е превърнало Слънчев бряг в "една от най-желаните парти дестинации в Европа".

Те очакват компетентните органи да излязат с адекватно становище по проблема с шума "без постоянно да си прехвърлят отговорности".

"Примерите от света за това как държавата може да се възползва от подобни фестивали и да ги добави в туристическото си портфолио са вече почти безброй - Сърбия /EXIT/, Румъния /Untold/, Унгария /Sziget/, Белгия /Tomorrowland/, Испания /Ibiza/ и т.н.", се посочва още в съобщението.