Още по темата

Хора, загрижени за съдбата на двете малки лъвчета Терез и Масуд, се събраха на протест пред Министерския съвет.

През септември в зоопарка в Разград се раждат три лъвчета. В зоопарка "без лиценз - на цимента, пред панаирна тълпа" оцеляват две от тях.

Общинският съвет в Разград днес е решил да подари двете лъвчета на зоокъта в Пазарджик, от където пък признават, че нямат нито подходящо заграждение, нито обучен персонал. Това провокира днешния протест, организиран от Организацията за защита на животните "Четири лапи".

На протеста пристигна и министърът на околната среда и водите Нено Димов, който каза, че "Четири лапи" е може би най-добре запозната, благодарение и на международната си мрежа, къде лъвчетата могат да се чувстват максимално добре. "Министерството е абсолютно мотивирано, съвместно с неправителствената организация, да намери най-доброто решение за тези две лъвчета, коментира Нено Димов.

Имаме разбирането на МОСВ, че тези лъвчета няма да отидат за Пазарджик, за тях ще се търси най-доброто решение в специализиран център в чужбина, заяви председателят на сдружението "Четири лапи" Явор Гечев.

Лъвчетата са живи благодарение, само и единствено, на всеотдайните нужди на доброволци, каза още Гечев.

Екоминистърът заяви, че предстои да бъдат обсъдени и съвместни действия с природозащитните организации за цялостното състояние на зоологическите градини в страната.

"Ако гражданите искат да има зоологическа градина в техния град, трябва да са готови през местните данъци и такси и през общинските пари, които се дават, да ги приведат в съответствие с изискванията на закона", каза Димов.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК