Още по темата

Танци и упражнения създават мир и хармонията по света. Или поне в това вярват хилядите последователи на Петър Дънов.

Всяка година те се събират в Рила за свещения за тях ритуал паневритмия, разказва NOVA.

Паневритмията е танц за душата, но лекува и тялото. Помага за ставната подвижност и за дишането.

"Паневритмията е нещо велико. Чувстваш се превъзходно.

Всеки, който е танцувал паневритмия тук, казва, че това е нещо неповторимо. Усещането е невероятно. Доведох още две приятелки, които също усетиха енергията и силата.

Просто се чувстваш по-добре, чувстваш се перфектно", споделя Райна.

Именно край езерата единството с природата се усеща най- силно, казват дъновистите.

Кой е Петър Дънов?
Петър Дънов, наричан от последователите си Учителя или Беинсá Дунó, е български философ, основател на религиозно-философско учение и създател на "Всемирното бяло братство". 

Дънов смята, че е изпратен на този свят с мисия, като пратеник на самия господ Бог.

Петър Дънов
Петър Дънов Източник: vbox7.com

През 1900 г. завършва "Седемте разговора", в които излага окултните си идеи и възгледи. След като приключва, започва да обикаля страната и да проповядва. Скоро набира последователи, които са пленени от неговото учение. През същата 1900 г. с трима свои сподвижници той организира т. нар. "верига", а 15 г. по-късно дава началото и на "Бялото братство". Петър Дънов организира събори, на които присъстват все повече хора.

Нарастващата популярност на Учителя не се харесва на православната християнска църква в България и на висшите духовници и Дънов е отлъчен от църквата през 1913 г., но това не му пречи да трупа още последователи. 

Петър Дънов е възприеман от мнозина като духовен водач, от други - като месия, а трети тотално го отричат, наричайки го сектант. Едно е сигурно - той е необикновен човек, който оставя след себе си създаденото "Всемирно бяло братство". В годините то преминава и далеч отвъд границите на България.

Сподвижници на Учителя при пътуванията си в чужбина основават духовен център в Алпите и Париж. Ученици на проповедника има дори и в далечна Япония.

Повече за живота му вижте във видеото: