Още по темата

Архимандрит Дионисий, който иска забрана за всички, ратифицирали Истанбулската конвенция, да влизат в храм, няма право да говори от името на църквата. Светият Синод се разграничава официално от него, съобщиха от там.

Той предизвика редица скандали в последните няколко години.  

ВИЖТЕ ДИОНИСИЙ В ГАЛЕРИЯТА НИ - ЗАРЯТА ЗА ВЕЛИКДЕН И ДОМА МУ

Устатият отец си навлече не една и две критики през годините - покрай избирането му за епископ, през оглавяването на "Александър Невски" и изгонването на мирянин от охраната в храма.

Помните вероятно и зарята за Великден през 2016 година - негова идея. Той нарече и либерална сган всички, които са "за" ратификацията на конвенцията, която предизвика протести. Във фокуса на медиите бе и златният му дом. Той е участвал и при раздаването на архонтски титли. 

Светият Синод се разграничи от него, макар да е против конвенцията, и да организира молитви в храмовете срещу нея. 

Съветът на Европа опроверга лъжите за Истанбулската конвенция

БСП е официално против Истанбулската конвенция

Сваленият след скандали

предстоятел на катедралния храм е завел съдебно дело срещу българския патриарх Неофит и срещу Ловчанския митрополит Гавриил, поради което срещу него е заведено Църковно-наказателно дело и той се намира под каноническо запрещение от свещенослужение. Това съобщи отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ.

Миряните го обвиниха, че кичът и светският дух нямат място в духовното. Дионисий е болен от кич и трябва да бъде излекуван“, коментираха преди близо две години противници на архимандрит Дионисий. Повод за това е зарята на Великден пред "Александър Невски", която учидила митрополитите. Тогава Дионисий се защити и попита защо да може заря за мутрите. 

Архимандрит Дионисий: Заря за мутра може, за Великден - не 

Стигна се и до мутри вътре в храма - през май 2016 година неделната литургия завърши със скандал и изгонване на миряни. Едри богомолци избутаха младеж, задал въпрос на Дионисий.

Дионисий е роден като Димитър Бойков Мишев през 1981 година в София

През 2014 година архимандритът трябваше да бъде ръкоположен за епископ. Тогава обаче се заговори как е участвал в раздаването на титли архонт - най-вече на бизнесмени, и участието му в служби с ордени, непризнати от църквата. Не бе ръкоположен за епископ, но оглави "Александър Невски" и въведе такса от 5 лв. за миряни.

Източник: Nova.bg

Прави впечатление, че архимандрит Дионисий тъне в огромен лукс. След скандала през 2016 г. той пусна камера в дома му - в неговите 67 кв.м. доминиращ цвят е златистият – както на тапетите, така и на завесите и по рамките на големите огледала. Има камина, богата орнаментика по стените, голям телевизор, добре обзаведена кухня и просторна всекидневна. „Аз съм си тук в моя манастир”, казва духовникът.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК