Още по темата

Пожар горя днес в още един от емблематичните паметници на културата в София – сградата на минералните бани в квартал „Овча купел”.

Бързата реакция на пожарникарите е предотвратила по-сериозни поражения върху зданието. Огънят е тръгнал от стари строителни материали.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОЖАРА В БАНЯТА В ОВЧА КУПЕЛ 

Днешният пожар е поредна опасност за културния паметник, който от близо 20 години тъне в разруха заради спорове за собствеността му между държавни институции.

Сградата е построена преди 9 септември 1944 заради наличието на много минерални извори на мястото. Проектът е на известния архитект Георги Овчаров, а земята е дарена на общината от притежаващите я граждани.

Конфликтът за притежанието започва след 1989г. между Министерството на здравеопазването, стопанисвало обекта през социализма, като част от болничен комплекс, и Столичната община.

През 2000г. банята е затворена за ремонт и оттогава на практика е изоставена.

Пожар горя в тънещата в разруха сграда на минералните бани в Овча Купел
Пожар горя в тънещата в разруха сграда на минералните бани в Овча Купел Източник: Гергана Костадинова, БГНЕС

В момента тече процедура по прехвърляне на имота от здравното министерство към общината. Местната власт има планове за изграждане на научни центрове в сгради на стари бани, като тази в Овча купел и тази в Горна Баня.

Водата в минералните извори помага при ортопедични и неврологични заболявания, а СО се е ангажирала да се запази и балнолечебната функция на сградата.

До окончателното разрешаване на спора за собствеността обаче културния паметник ще стои занемарен.

Пожар в бившо популярно заведение в София

Клошар получи 4г. затвор за палежа на Тютюневия град в Пловдив

Столичани бранят с протест „Къщата с ягодите“ (видео)

Миналата година огромен пожар на практика погуби други значими сгради от времето преди 1944 – тютюневите складове в Пловдив. Те също стояха занемарени от години, поради нежеланието на частния им собственик да инвестира средства в реставрирането им.

По-рано т.г. пожар имаше в сградата на Кино „Възраждане” в София, в последните години позната като чалга-дискотеката „Син Сити”. След затварянето на клуба през 2016 нейният собственик пожела да построи хотел на нейно място, които планове засега са спрени заради защитения й статут. 

В момента старото кино потъва в същата разруха, в която се намират много други значими за столицата красиви сгради като Захарна фабрика, Къщата с ягодите и много други.