Още по темата

За първи път от 20 години мнозинството от българите са оптимисти. Това показват данните от проучване на агенция „Алфа Рисърч” съвместно с NOVA.

От запитаните 55% очакват, че следващата година да бъде по-добра. На мнение, че ще бъде същата са 36% от участниците в проучването, а че ще е по-лоша – 9%.

„През 1998 г. има по-позитивни очаквания за следващата година. След 98-а обаче започват песимистичните очаквания”, обясни в „Здравей, България” социологът от „Алфа Рисърч” Боряна Димитрова.

За 25,7% отиващата си 2017 г. е била по-добра от предходната 2016 г., а за 17,4% тя е била по-лоша. За 56,9% от хората е била същата, сочат данните от NOVA ALPHA INDEX.

Образованието е решаващ фактор за по-добър живот и очаквания. Сред хората с основно образование и без квалификация все още песимизмът доминира. Социолозите смятат, че тази тенденция ще се задълбочава през следващите години.

Доходите и по-добрата среда на живот вече стават равни по значимост в съзнанието на хората.

„Ако през следващите години продължи плавното покачване на доходите на домакинствата, ще се увеличи взискателността за по-високо качество на живот, по-добри публични услуги към местната и централната власт. С по-високото благосъстояние се променя и структурата на изискванията”, обясни Димитров.

Президентът Румен Радев продължава да е най-одобряваната фигура с 57% подкрепа от най-различни социални слоеве. Втората позиция в топ 5 на най-одобряваните политици е за Йорданка Фандъкова. Премиерът е трети с 33% одобрение. Следват Красимир Каракачанов и Корнелия Нинова съответно с 29.9% и 27.8% одобрение.

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ запазва водеща електорална позиция. БСП обаче успява да мобилизира привържениците си през последните три месеца и бележи лек ръст като подкрепата за партията е вече 21.2%. За Обединените патриоти биха гласували 5.6% от избирателите, а за ДПС - 4.7%.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК