Още по темата

Общо 400 семейства в София останаха без нормален достъп до жилищата си.

Абсурдната история съчетава всички компоненти на българската действителност при недвижимите имоти.

ВИЖТЕ НАЙ-АБСУРДНИЯ СТЪЛБ В БЪЛГАРИЯ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Абсурд: крадат ти колата, дължиш 16 хил. лв. за паркинг

Пълен абсурд: Ремонтират улица, зазиждат гаражи

Абсурд: Няма контакт, виновна за катастрофата е жертвата

Жилищен комплекс е изграден без общински път до него. Достъпът става през частен имот, за което се плаща такса. А половината от собствениците на въпросните жилища – ново луксозно строителство в престижен квартал, пестят от режийни.

Така собственикът на частния терен загражда единствения възможен вход на комплекс „Витоша парк”, първо с камион, после с ограда, съобщава NOVA.

Оказва се, че при строежа на комплекса през 2006 г. е сключен договор между фирмата строител  и собственика на съседния терен - фирмата „Витоша ски”. С този договор жителите на комплекса получават правото да минават през терена на „Витоша ски” срещу месечна таса.

От известно време таксата за преминаването през частния терен не е плащана, признават от фирмата, която поддържа комплекса. Причината е, че половината от собствениците на апартаменти не дават пари.

Кметът на район „Витоша” казва, че общината не може да реши проблема, защото комплексът е  построен върху терен, който не е в регулация и там няма проектирани улици.

„Законът за устройство на територията позволява такова нещо, да се издаде разрешение за строеж в зона, която не е регулирана, като се даде достъп до този строеж и те дават достъп през този частен имот, имали са вече сключен договор за това и тогава общината им е разрешила да строят”, коментира инж. Теодор Петков от район „Витоша”.

До приватизацията на „Въжени линии” паркингът, през който се стига до въпросния жилищен комплекс, е бил общинска собственост.

От новия собственик „Витоша ски” казаха, че според тях юридически всичко е изрядно. Но информирани за репортажа, снощи от дружеството премахнаха оградата, срещу която протестират хората от „Витоша парк”.

Ако днес до 4 часа следобед те не преместят входа към комплекса си, обаче загражденията ще бъдат поставени отново.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.