5 неща, които трябва да знаем за съвместния живот
Източник: ThinkStock
5

"Всеки компромис, който нарушава нашите граници и ни кара да усещаме, че правим жертва, е разрушителен както за нас, така и за взаимоотношенията ни. Когато правим нещо, защото го искаме, ние не държим другия длъжен да ни отвръща.

Моделът „за да върви една връзка, трябва да правя жертви” замества стоящите в основата на здравата връзка радост и свобода с гняв и чувство за вина."

Това е само един от ценните съвети, които дава психологът Милена Каменова.

Нейната роля като психолог и семеен консултант в социалния експеримент по Нова ТВ „Женени от пръв поглед” е да подпомогне двойките да се опитат да изградят максимално бързо близост и доверие помежду си.

Какви ценни съвети даде тя за всички читатели на Vesti.bg, на които им предстои приключението на съвместния живот и изграждането на стабилни и спокойни семейни отношения в нов дом, вижте:

Какво трябва да знаят двама души за съвместното съжителство преди да решат официално да заживеят заедно?

Източник: ThinkStock/Guliver

Взимането на решение за съвместно съжителство е емоционален и рационален процес, утвърждаващ преминаването на връзката на следващото ниво на дълбочина. Да заживееш с партньора си означава да заявиш своята готовност да съвместиш с него целия диапазон на своята емоционалност, култура на ежедневие, бит, житейски планове, социален живот, мироглед и др. Съвместяването изисква едновременно гъвкавост по отношение на потребностите на другия и твърдост по отношение на нещата, с които не бихме направили компромис.

Първата стъпка, след като пожелаем да живеем с някого, е осъзнаването. Важно е да бъдем наясно със себе си и да обмислим с внимание и грижа нуждите, желанията и изискванията си. Всеки човек има водещи принципи и виждания, които представляват същността на неговата идентичност и които е важно да уважи и отстоява.

Втората стъпка е комуникацията. Човешкият диалог има огромната сила да постига разбиране и съгласие. Еднакво важно е открито да говорим за своите предпочитания и граници, и да изслушаме с интерес и приемане тези на партньора си. Тъй като жените и мъжете имат различни нива на експресивност и използват различен език, важно е да бъдем максимално ясни и недвусмислени и да не очакваме другия да разбере какво искаме, без да му го кажем. Самият процес на заявяване на желанията си ни кара да се чувстваме ценни, свободни и удовлетворени от взаимоотношенията си. Важно е да излезем от ролята на чакащи и да бъдем автори на своето щастие в двойката.

До колко е удачно да правим компромиси със себе си и навиците си?

Източник: ThinkStock/Guliver

Всеки компромис, който нарушава нашите граници и ни кара да усещаме, че правим жертва, е разрушителен както за нас, така и за взаимоотношенията ни. Когато правим нещо, защото го искаме, ние не държим другия длъжен да ни отвръща. Моделът „за да върви една връзка, трябва да правя жертви” замества стоящите в основата на здравата връзка радост и свобода с гняв и чувство за вина.

Понякога сме наясно какво искаме и от какво имаме нужда, но не го заявяваме, или правим компромис с надеждата другият да направи същото. Ако общуваме чрез този модел, бързо ще постигнем неудовлетвореност. Затова съществено условие за постигане на полезен компромис е наличието на право на избор. А необходимо умение за този процес е умението да казваме „не” с любов.

Определяне на "територии" и "правила" - кога и как е най-добре да се реши този въпрос?

Източник: ThinkStock/Guliver

Всеки човек е уникален и неповторим. Връзките понякога може да си приличат, но също както човека, всяка има своя идентичност, която я отличава от другите. Затова няма универсални решения за разпределението на „територии” и установяването на „правила”. Никой не бива да бъде затварян в стереотипи. Процесът на взимане на такива решения е успешен, когато се стремим не да изградим перфектния дом, а да създадем своя дом. Нека той е наситен с личните предпочитания на двамата и те да вземат решение върху какви ценности ще градят семейство. Ефективните семейства разпределят задълженията си не според пола и социалната роля, а според силните си страни и уменията си.

Правилата не се изграждат еднократно и не могат да бъдат плод на изцяло предварителни планове. Животът се променя, ние се променяме. Най-важната съставка е гъвкавостта и умението на двойката да се адаптира към динамиката на отношенията.

Кои са най-честите причини за караници при младите двойки под общ покрив?

Източник: ThinkStock/Guliver

В една връзка няма как да няма конфликти. Те са израз на близост и потенциал за развитие на връзката. Караницата сама по себе си не е деструктивно събитие. Въпросът дали в една връзка има проблем се отнася не до количеството конфликти, а до качеството на справянето с тях. Потиснатите конфликти са много по-опасни от явните.

Може би най-честите причини за конфликти са разминаванията между партньорите по отношение на потребност от комуникация, споделени моменти, виждания за свободното време, битови различия, общи проекти. В основата на тези проблеми стои неумението на двойките да полагат реципрочни грижи за нуждите на партньорите, да общуват равнопоставено и открито. Виждането, че човек може дълго време да се чувства добре, без да е удовлетворил емоционалните си потребности, често води до инерция. А всяка пасивност и всяко „носене по течението” са потенциален фактор за отчуждаване. Ако всеки от партньорите се грижи да живее в синхрон със себе си, другият ще се чувства свободен да дава и да получава. Не можем да очакваме някой да ни уважава и обича повече отколкото ние самите уважаваме и обичаме себе си.

Как да се справим с напрежението от това, че ще заживеем с друг човек?

Източник: ThinkStock/Guliver

Напрежението обикновено е резултат или от страх и несигурност, или от задържани неизразени емоции. Преди да предприемем стъпка към съвместно съжителство, е важно да се чувстваме готови за това и да сме сигурни в решението си. Ако е така, но все още сме напрегнати, можем да се справим като разберем от какво имаме нужда в момента и си го дадем. Забавяне на темпото, споделяне на притесненията, практическа помощ, каквото и да е. Притесненията изчезват, когато сменим фокуса от идеята за съвместното съжителство като голяма крачка върху грижата за себе си в този процес.

Коя е Милена Каменова, както и с кои области в психологията се занимава, вижте в нейната видеовизитка:

Междувременно стана ясно, че продуцентът на „Женени от пръв поглед” Витомир Саръиванов ще отговаря на въпросите на феновете в ексклузивен лайв чат. Днес от 17:00 ч. можете да задавате своите въпроси, свързани с предаването като коментар под специалната публикация във "Фейсбук" страницата и ще получите отговор от първо лице.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пожарникари спасиха две момчета от пълноводна река в Плевенско

Пожарникари спасиха две момчета от пълноводна река в Плевенско

България Преди 6 часа

За да бъдат спасени, е изградена алпийска спасителна въжена схема.

Влакова катастрофа в Буенос Айрес, десетки ранени

Влакова катастрофа в Буенос Айрес, десетки ранени

Свят Преди 6 часа

Местни телевизии излъчиха кадри, на които се вижда как двата влака са се сблъскали челно

Връзвали 104-годишна жена в болница във Видин

Връзвали 104-годишна жена в болница във Видин

България Преди 8 часа

Съмнения за пропуски в редовното предоставяне на лекарства по време на болничния ѝ престой

Корабът "Руен" се прибра във Варна

Корабът "Руен" се прибра във Варна

България Преди 8 часа

Плавателният съд бе похитен от въоръжени пирати на 14 декември миналата година

САЩ отпускат на Украйна нова военна помощ

САЩ отпускат на Украйна нова военна помощ

Свят Преди 8 часа

Новият военен пакет за Украйна включва артилерия, ракети прехващачи за системите за ПВО

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов

България Преди 8 часа

Поклонението е на 12 май, неделя, от 12:00 ч. във фоайето на Софийската опера и балет

В ООН подкрепиха пълно членство на Палестина

В ООН подкрепиха пълно членство на Палестина

Свят Преди 10 часа

Резолюцията получи 143 гласа „за“, 9 „против“ и 25 „въздържал се“.

Транспортираха със „Спартан” пациент от Варна до София

Транспортираха със „Спартан” пациент от Варна до София

България Преди 10 часа

Пострадалият е с химическо изгаряне и травма на таза

Автобус потъна в река в Санкт Петербург, загинали

Автобус потъна в река в Санкт Петербург, загинали

Свят Преди 10 часа

Четирима са в състояние на клинична смърт

Германци с въоръжена групировка срещу мерките за COVID-19

Германци с въоръжена групировка срещу мерките за COVID-19

Свят Преди 10 часа

Обвиняемите са участвали в паравоенни учения между февруари и май 2021 година

Украйна се готви за критичен момент във войната

Украйна се готви за критичен момент във войната

Свят Преди 11 часа

Защитата на Киев ще бъде една от най-важните задачи

Десетки деца със симптоми за хранително отравяне в Сливен

Десетки деца със симптоми за хранително отравяне в Сливен

България Преди 12 часа

Храната се приготвя на място в кухнята на детската градина

Тялото на жена е открито на железопътна линия

Тялото на жена е открито на железопътна линия

България Преди 12 часа

Извършен е оглед на място от дежурна полицейска група

Две земетресения разлюляха Гърция

Две земетресения разлюляха Гърция

Свят Преди 12 часа

Няма сведения за материални щети

Борел: Страни от ЕС ще признаят Палестина

Борел: Страни от ЕС ще признаят Палестина

Свят Преди 13 часа

Израел обяви, че плановете за признаване на палестинска държава са „награда за тероризма“

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

Свят Преди 13 часа

Заподозреният е имал адресна регистрация и във Виена до 2022 г.