Протестите в Турция не стихват
Източник: ЕПА/БГНЕС
13

Протестиращи в Турция влязоха в сблъсъци с полицията в ранните часове на деня, като някои демонстранти са подпалили офиси на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Частната агенция "Доган" предаде, че през изминалата нощ са задържани 500 протестиращи, след като силите на реда разпръснаха демонстрации на няколко хиляди души в столицата Анкара.

Турската телевизия Фокс предаде, че 300 души са задържани в Измир - третия по големина град в Турция.

Това са най-бурните антиправителствени демонстрации от години, коментира Ройтерс.

Улиците на Турция са спокойни тази сутрин след

нощ на шумни протести и насилие в големите градове (вж. фотогалерия)

В западния пристанищен град Измир протестиращи хвърлиха запалителни бомби срещу офисите на управляващата партия, а телевизионни репортажи показаха как част от сградата гори.

Автобусни спирки, улични павета и пътни знаци бяха изтръгнати от протестиращите, за да издигнат барикади, което остави в безпорядък една от централните улици в Истанбул, където станаха най-тежките сблъсъци през нощта.

Графити са покрили стените. Пътищата към канцеларията на премиера Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул са отцепени, а полицията използва сълзотворен газ, за да отблъсне демонстрантите в ранните часове на днешния ден.

В близката джамия медицински екипи, включително студенти по медицина, оказваха помощ на пострадалите. Полицията претърси търговски комплекс в центъра на столицата Анкара, където смяташе, че се укриват демонстранти и задържа няколко души.

Антиправителствените протести продължиха в цяла Турция и тази нощ, съобщават днес турските вестници.

В информация под заглавие "Турция отново не спа" вестник "Хюриет" информира, че хиляди демонстранти се събраха късно снощи пред офиса на премиера Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул, а в Анкара демонстрантите също са се отправили на протестен митинг към централата на турския министър-председател.

"Хюриет" съобщава за около 100 ранени

при възникналите през нощта в истанбулския квартал "Бешикташ" сблъсъци между демонстрантите и полицията, при които полицията е употребила сълзотворен газ, а протестиращите са хвърляли камъни по силите на реда.

Голяма част от пострадалите са получили наранявания по лицето, а други са с респираторнии проблеми заради употребата на сълзотворен газ.

"Хюриет" съобщава, че при сблъсъците между демонстрантите и полицията в столицата Анкара през нощта са били арестувани 500 души.

Вестниците пишат, че турските граждани тази нощ отново не са спали не само в Истанбул и в Анкара, а и в Измир, Маниса, Анталия, Зонгулдак, Газиантеп, Бурса, Одрин, Кютахия, Самсун, Адана.

Бурни са били демонстрациите в Измир, където в протеста са участвали около 10 хил. души и в един момент градът се е превърнал в бойно поле. Съобщава се за голям брой пострадали и задържани. Редица демонстранти са останали по улиците на егейския град до сутринта.

В. "Радикал" и "Хюриет" цитират турския вътрешен министър Муаммер Гюлер, който заяви снощи, че през последните няколко дни

в 67 окръга е имало 235 протеста и 1730-ма души са били задържани

Гюлер е съобщил, че при сблъсъците с протестиращи са били ранени 115 служители на силите за сигурност.

В. "Миллиет" цитира съобщение на турското министерство на вътрешните работи, в което се казва, че в социалните мрежи, чрез които се организират протестите, се разпространява невярна информация.

"Хюриет" пише, че на фона на нестихващите антиправителствени демонстрации премиерът Ердоган заминава на четиридневно посещение в три африкански страни, преживели Арабската пролет - Мароко, Алжир и Тунис.

В. "Сабах" цитира изявление на Ердоган, който заяви вчера, че чрез социалната мрежа "Туитър" "се тероризира турското общество", както и, че

"Туитър" е главният виновник за случващото се в Турция в момента

"Кошмар от разединение в Турция" под това заглавие гръцкият вестник "Етнос" анализира ситуацията в страната, като изтъква, че масовите демонстрации, избухнали внезапно и разтърсили Турция, са послание към премиера Ердоган против следвания от него процес на ислямизация на страната от 2002 г. насам.

Изданието коментира, че това е политически удар за Ердоган и че турският президент Абдуллах Гюл е побързал да се дистанцира от него, като апелирал за спокойствие и призовал полицията да действа с мярка.

В. "Елефтеротипия" отбелязва, че това е трета нощ на демонстрации в Турция и че протестиращите настояват за оставката на правителството.

"Удари часът да изпратим Ердоган в долапа на историята", цитира в. "Вима" туркиня, протестираща заедно с двете си деца.

Вестникът изтъква, че "концерт с тенджери" са организирали демонстрантите, за да осъдят кабинета Ердоган, че насилието в Турция е предизвикало международно недоволство и че демонстрации в знак на солидарност с турския народ са се състояли в много европейски градове.

"Движението на тенджерите" скандира: "Тайип подай оставка",

извежда вестникът в заглавие темата, като подчертава, че жители от Анкара, въоръжени с тенджери са организирали оригинален "концерт" в много квартали на столицата, осъждайки по този начин поведението на правителство и премиера Ердоган.

Турция се запали, пише румънският в. "Гъндул". Последна равносметка от протестите: 79 ранени и над 900 арестувани.

Протест на солидарност имаше и в Букурещ, информира изданието. На Университетския площад в Букурещ се събраха демонстранти, сред които и членове на турската общност в румънската столица, които носеха плакати "Истанбул, не си сам", пише "Гъндул".

Турция кипи в защита на парк в Истанбул. Протестите придобиха национален мащаб, допълва "Ромъния либера".

Намаляването на зелените пространства в Истанбул доведе до големи протести не само в този град, но и в други райони на Турция. Все по-големият брой протестиращи и дързостта им са предизвикани и от бруталната намеса на полицията, посочва изданието.

В материал под заглавие "Сюлейман срещу Ердоган" в. "Адевърул" пише, че

турският премиер не разбира или се прави, че не разбира

защо разгневени хора са излезли да протестират в центъра на Истанбул.

Хората настояват за правата си, а политикът им отговаря с преброяване на дърветата, пише авторът на материала Ливиу Йолу и допълва, че този тип арогантна реч звучи познато.

"Още един политик, който се гледа в огледалото и вижда само човек на провидението, шефът, който води стадото без нужда от съвети. Че той знае най-добре какво им трябва на хората. Когато вместо да получи признание, получава камъни, идва с аргументите на осъдените държавни глави. Дадох ви, направих ви, мъчих се, а ме съдите за няколко дървета. Вижте, посадили сме цели гори, какво не разбирате", пише авторът на статията.

"Виждали сме тази реторика, познаваме я, цялата история е свидетел, че това е една игра, в която накрая "човекът на провидението" излиза с костюм на райета. Той още не знае това", пише Ливиу Йолу.

Авторът на "Адевърул" цитира думите на един от протестиращите, че Ердоган "се смята за султан" и отбелязва, че сред демонстрантите е бил и актьорът, който изпълнява ролята на Сюлейман Великолепни в известния сериал.

"Султанът" не разбира още истинските причини за протестите на хората и отговаря анахронично, пише журналистът на "Адевърул".

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Любопитно Преди 56 минути

Само трима от кавалерите спечелиха последната си индивидуална битка

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

Свят Преди 1 час

Анализатори очакваха нетна печалба

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

Свят Преди 6 часа

Едното предупреждение е заради продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Свят Преди 7 часа

Модификациите на пода на микробуса първоначално не били забелязани от полицаите

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

България Преди 8 часа

Идеята на проекта е да даде посока за размисъл към християнството

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Свят Преди 9 часа

Сеул: КНДР е в процес на подготовка на терористични нападения

Обрат, желанието на Украйна да получи активите на Русия изглежда няма да се сбъдне

Обрат, желанието на Украйна да получи активите на Русия изглежда няма да се сбъдне

Свят Преди 9 часа

Противниците на идеята за пълна конфискация виждат риск от създаване на опасен прецедент

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

Любопитно Преди 9 часа

Том Гилби дегустира на сляпо различни чаши вино по време на всяка миля от Лондонския маратон

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Свят Преди 10 часа

Франция продължава постоянно да споменава възможността за свое пряко въвличане, на терен, в конфликта около Украйна, заяви Дмитрий Песков

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

България Преди 10 часа

Бойко Борисов ще е водач в 25-и МИР-София и в 16-и МИР в Пловдив

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

България Преди 10 часа

Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено на 20 април

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 11 часа

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Любопитно Преди 11 часа

Нейната мисия включва събиране на проби от далечната страна на Луната

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 12 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 12 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 12 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"