ООН: Скрита СПИН епидемия в Източна Европа
Бил Гейст говори пред участниците в конференцията   
Източник: ЕПА/БГНЕС
16
Си ита епидемия от СПИН се разраства с тревожна скорост в Източна Европа и Централна Азия, разпалвана от употреба на наркотици, рисков секс и жестока социална стигма, която пречи на хората да потърсят помощ, предупреждава ООН.

Изводът се съдържа в доклад на УНИЦЕФ, разпространен днес в рамките на продължаващата международна конференция за СПИН във Виена.

Детският фонд предупреждава, че здравните и социални услуги в региона не правят почти нищо за младите хора, при които рискът от заразяване с ХИВ е висок.

Вместо това много от тях стават обект на осъждане, обвинения и дори съдебно преследване, ако потърсят лечение или информация за човешкия вирус на имунната недостатъчност.

Нелечимият вирус сега се разпространява по-бързо в Източна Европа и Централна Азия, отколкото където и да е другаде по света.

Скоростта на разпространяване означава, че само за шест дни - колкото трае конференцията във Виена - 3000 души са се заразили в ХИВ.

В Украйна има най-много носители на ХИВ в цяла Европа

- 1,6% от населението. Според експертите има данни, че разпространението на вируса е нараснало с до 700% в пет региона на Русия, а страните в Централна Азия са най-новите горещи места за това.

УНИЦЕФ е на мнение, че властите в Източна Европа и Централна Азия трябва да създадат безпристрастни услуги, за да покрият нуждите на маргинализирани хора като наркомани и проститутки.

В доклада на агенцията се посочват няколко успешни примера. В Русия, например, са създадени над 100 центъра за работа с младежи в рискова група за зараза със ХИВ, които предоставят информация за сексуално здраве, съвети и психологическа подкрепа.

УНИЦЕФ цитира и друго проучване на ООН в шест страни в региона, според което много възрастни, живеещи с ХИВ, се страхуват да не бъдат социално заклеймени, ако потърсят лечение - повече, отколкото се страхуват от самата болест. Според организацията този фактор превръща епидемията в още по-прикрито явление.

Около 33,4 млн. души в света са заразени със ХИВ

Близо 5,2 млн. серопозитивни са се лекували от СПИН в края на 2009 г., сочат последните данни на Световната здравна организация (СЗО), публикувани днес във Виена.

Между 2003 и 2010 г. броят на пациентите, които са получавали животоспасяващо антиретровирусно лечение, се е увеличил 12 пъти, отбелязва базираната в Женева световна организация.

"Много сме окуражени от това увеличение. То е най-голямото, което сме наблюдавали за една година", заяви Готфрид Хирншал, директор на отдела за ХИВ/СПИН в СЗО.

Това се дължи на подобрения достъп до лечение по света като цяло, обясни той в неотдавнашно интервю за АП. Напредъкът е най-значителен в Африка на юг от Сахара.

Африканските лидери не само разбраха колко сериозна е ситуацията и проявиха политическа ангажираност, но имаше и международна солидарност за финансирането на проекти в региона, допълва Хирншал.

По думите му в Източна Европа има пропорционално по-малко хора на лечение, отколкото в други части на света, тъй като наркоманите обикновено нямат достатъчен достъп до медикаменти.

Докато в Африка СПИН е главно хетеросексуална епидемия,

в Източна Европа инфекцията възниква предимно при наркомани. Пълна статистика за световната ситуация обаче ще бъде представена в доклад, който ще излезе през септември.

Новите директиви на СЗО за борбата срещу ХИВ вируса и СПИН, публикувани днес във Виена, препоръчват да се започне лечение на по-ниско ниво на инфекцията, дори и ако цената за това на пръв поглед разубеждава от взимането на подобно решение, с използване на по-малко токсични молекули.

Така, според СЗО, броят на лекуваните ще премине от 10 млн. на 15 млн., а допълнителните разходи ще възлязат на 2 млрд. долара на година през първите пет години. След това обаче ще се постигне баланс между разходите и ползите, смята СЗО.

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън и милиардерът и филантроп Бил Гейтс призоваха по време на днешното заседание за по-ефикасното използване на всички фондове, създадени за борба с коварната болест, в контекста на икономическата криза.

"В прекалено много страни много пари се харчат за прекалено много срещи, в които участват прекалено много хора, които взимат прекалено много самолети, за да оказват прекалено голяма техническа помощ", подчерта Бил Клинтън пред делегатите.

По думите му е необходима промяна на стратегията посредством оказване на директна помощ за националните здравни планове на страните в развитие.

Бил Гейтс също акцентира върху необходимостта от оптимизиране на използването на съществуващите фондове за борба със СПИН.

Ако харчовете бъдат сведени до 300 долара на пациент годишно,

ние можем да лекуваме два пъти повече хора с настоящия бюджет, подчерта Гейтс, чиято фондация отдели за 11 години 2,2 млрд. долара за изследвания и превенция в областта на СПИН.

Гейтс отправи призив за инвестиции в изследователската дейност, главно в разработването на ефикасна ваксина срещу СПИН, на превантивни хапчета или на микробиоцидни средства.

След речта му активисти нахлуха на сцената на залата, в която се провежда конференцията. Те призоваха за въвеждането на данък от 0,005% върху междубанковите транзакции, известен като "данъка Робин" (името му идва от Робин Худ). Със събраните по този начин средства според тях ще се финансира борбата със СПИН. Гейтс обаче веднага изрази резерви по този въпрос.

Участниците в започналата вчера във Виена 18-та международна конференция по проблемите на СПИН-а настояха световните лидери да изпълнят обещанието си да осигурят достъп до лечение на всеки заразен с вируса.

Над 20 хил. изследователи, лекари и експерти разискват до 23 юли начините за борба с болестта, растящия брой на заразените в Източна Европа и правата на заразените.

Вчера председателят на конференцията и президент на Международното СПИН общество Хулио Монтанер порица източноевропейските и централноазиатските правителства, че демонстрират безразличие към форума, като не са изпратили свои представители на него, и ги обвини в "безотговорност, граничеща с престъпно нехайство".

Според него политическите лидери по света губят интерес към проблема, въпреки че е установено, че лечението на заразените предотвратява нови заразявания.

Активистите на борбата със СПИН твърдят, че богатите правителства се отмятат от обещанието си да осигурят средства за лечението на тази болест както в страната си, така и в чужбина.

Изпълнителният директор на Световния фонд за борба със СПИН, туберкулозата и маларията Мишел Казачкин обаче е оптимист и очаква нови помощи за фонда, който финансира лечението на ХИВ и СПИН по света.

Фондът е основан през 2001 г. с помощта на групата на осемте най-развити индустриални страни, Г-8. Досега той е получил общо 21,9 млрд. долара под формата на помощи и дарения, главно от САЩ.
Коментари 16
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

16 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 19 минути

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 24 минути

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 1 час

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Виж каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 1 час

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 1 час

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 1 час

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Дженсън Хуанг още е милиардер

Щеше да бъде 16-ият най-богат човек в САЩ, а живее без ток в гората

Любопитно Преди 1 час

А компанията му днес е на стойност около 1,19 трилиона долара

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 2 часа

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 2 часа

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 2 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 2 часа

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 2 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 2 часа

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 2 часа

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина