"24 часа": Данък върху пенсията, ако си и на заплата
"24 часа": Данък върху пенсията, ако си и на заплата   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
69

Данък върху пенсията, ако си и на заплата, пише на първа страница "24 часа". Това обсъждат НОИ, НАП, бизнес и синдикати, съобщи управителят на НОИ Христина Митрева.

Никъде по света никой не получава пълна заплата и пенсия едновременно, ще се опитаме и ние да прецизираме режима, каза тя.

Митрева посочва, че 40% от парите за пенсии се плащат от вноски, 60% - от данъци. Това деформира системата, защото плащането на пенсии за сметка на данъците натоварва държавата и това ощетява образованието, екологият, инфраструктурата и др.

Тенденцията трябва постепенно да се обърне и пенсиите и обезщетенията да се финансират почти изцяло от вноски.

Митрева се надява, че при първото съживяване на икономиката правителството ще вземе решение за увеличение  на заплатите и на пенсиите.

Има оптимистични сигнали - намаляват заявките за масови съкращения.

Кризата захапа хазната, е анализът в "24 часа". Бившият финансов министър Милен Велчев изнася неофициална информация, че до края на февруари сме надминали не само установения със закон годишен дефицит, но и очакваните от МВФ 1,8%.

Според него никак не е рано да помислим какво да правим, за да излезе от кризата както икономиката, така и бюджетът.

Велчев предлага: изплащане на просрочията към бизнеса; започване на пенсионната реформа; активизиране на приватизацията и концесионирането; отказ от прокламираното увеличение на здравната вноска; либерализация на условията за бизнес; спешно осигуряване на свеж външен ресурс от поне 1 млрд. евро; дългосрочно кредитиране на българския бизнес чрез Българската банка за развитие.

Властта предлага по-ниски глоби за контрабанда на цигари, пише на първа страница "Сега".

На фона на намаляващите приходи в бюджета и засилващата се контрабанда на цигари министерството на икономиката изненадващо предложи вчера да се намалят драстично глобите за контрабандисти на цигари.

Ако идеята се приеме, хората, които внасят или продават цигари без бандерол, ще се санкционират със суми, които са 10-15 пъти по-ниски от сегашните.

От икономическото министерство са обяснили пред вестника, че промените се правят, за да се уеднаквят глобите в различните закони.

Изкарваме по 12 лв. на час, отбелязва "Стандарт". Националният статистически институт изчислява, че в тази сума влиза не само надницата за труда, но и всички данъци, печалбата за работодателя и нужните средства за изплащане на направените инвестиции.

За година над 200 000 са загубили работата си заради кризата. Най-много хора са съкратени в сектора на индустрията.

В резултат през четвъртото тримесечие на 2009 г. работещите българи са само 3,5 млн.

Икономиката ни затъна с 5,9% през четвъртото тримесечие на миналата година, обявиха от статистическия институт.

Кабинетът с 30 мерки срещу кризата, отбелязва "Монитор". До дни правителството ще представи близо 30 мерки за устойчиво излизане от икономическата криза.

Това обяви пред парламента вчера вицепремиерът Симеон Дянков. През март се очаква дефицитът в бюджета да е по-малък, а през април - да излезем на плюс, каза още той.

Финансовият министър обясни по-големия дефицит през януари с ударно връщане на 720 млн. лв. ДДС на бизнеса и забавени и неразплатени средства за покриване на стари задължения на предишния кабинет.

Вицепремиерът добави, че бюджет 2010 е добър и управляващите спазват заложените в него параметри.

Дянков: И чиновниците може да си плащат осигуровките, пише "Труд". Държавните служители сами да си плащат здравните вноски, за да се осигурят пари за лекари и пациенти - това предложи вчера вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в Народното събрание.

В момента всички осигуровки на чиновниците на служебно правоотношение, както и на армията, полицията и съдебната система, се поемат от бюджета.

Или всички хора ще плащат равностойно, или здравната вноска за частния сектор ще се вдигне от 8 на 10%, това е алтернативата, каза Дянков пред депутатите.

По време на дебатите в залата лидерът на СДС Мартин Димитров се обяви твърдо против увеличаването на здравната вноска и припомни предизборното обещание на ГЕРБ да намалява осигурителната тежест.

БСП предложи трета мярка - отблокирането на 450 млн. лв. от резерва на НЗОК.

Увеличение на вноските за здраве ще е пагубно, смята икономистът проф. Георги Петров. В статия за "Труд" той отбелязва, че новото увеличение на здравните вноски няма да донесе очакваните 300 млн. допълнителни постъпления.

Тъкмо обратното, приходите на здравната каса може да се свият поради засиления интерес на работниците, работодателите и самонаетите да декларират по-ниски доходи.

В условията на тежка криза увеличаването на осигуровките ще ограничи покупателната способност на гражданите и ще утежни още повече положението на фирмите.

Истинското решение на проблемите на здравната система в България е немислимо без радикалното й реформиране, което да е съобразено с пазарните принципи и интересите на хората.

За съжаление започналата здравна реформа е непоследователна и противоречива, е оценката на проф. Петров.

Готвим фиксирани вноски за деца и пенсионери, посочва в интервю за "Труд" Владислав Горанов, заместник финансов министър и шеф на Надзорния съвет на здравната каса.

Той разяснява: "Въпросът за неосигурените групи граждани, за които държавата е отговорна да превежда средства на здравния фонд, трябва да се разглежда по следния начин: става дума за вноски от държавата, които се финансират от данъци.

А размерът, върху който се правят, трябва да се определи нормативно и той в никакъв случай не може да бъде както е в момента - стойността на пенсията.

Защото какво общо има увеличението на пенсията (което не е доход от труд) със здравноосигурителните вноски или с трансфера, който държавата прави за здравно осигуряване?"

Горанов лансира идеята за децата и пенсионерите да се определи една твърда вноска.

Тя отново ще се прави като трансфер от бюджета за сметка на данъци, но примерно ще бъде между 10 и 50 лева на месец.

Приватизация и заем срещу кризата, предлага в публикация в "Стандарт" Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

По думите му от приватизация на пакети от енергийните дружества може да се събере над милиард лева. Това са пари над планираните в бюджета.

Ресурс, който може да се вземе, е продажбата на емисии въглероден диоксид. Това е сериозен резерв, който, ако не бъде реализиран до края на годината, ще бъде изгубен.

Големите инфраструктурни проекти също са сериозен резерв. Важно е час по-скоро да започнат проекти, които ще привлекат капитали тук и ще създадат работни места. Това са източници за попълване на бюджета.

Бутат Първанов с гласовете на Яне, съобщава "Стандарт".

Яне Янев влезе в коалицията срещу президента Георги Първанов. Лидерът на РЗС промени решението си и обяви, че ще подкрепи импийчмънта срещу президента. Така 117-те от ГЕРБ, 21 от "Атака", 14 от "Синята коалиция" и 11-те независими депутати събират общо 163 гласа от нужните 160 за започване на процедурата.

Това означава, че искането за предсрочно отстраняване на държавния глава ще стигне до Конституционния съд. Съвсем отделна тема е какво ще отсъдят висшите магистрати.

Първанов ще спаси кожата с 9:3 гласа, прогнозира бившият конституционен съдия Георги Марков.

В интервю за "Стандарт" той е категоричен, че няма никакъв шанс Първанов да бъде отстранен от поста. Дори да се стигне до дело в Конституционния съд, той ще го спечели убедително - минимум с 9:3 гласа.

Това е съотношението между лобитата на левицата и десницата в КС, а Първанов има и свое лично лоби. Ако президентът спечели дело в КС, това ще бъде негова лична победа и авторитетът му ще се повиши.

Според Марков хубавото е, че премиерът Бойко Борисов не се хвана лично да води тази априори загубена битка, а си гледа своята работа.

"168 часа" разкрива, че битката между Бойко Борисов и Георги Първанов е за това кой от тях ще разпределя над 20-те млрд. лева от валутния и фискалния резерв, когато приемем еврото.

Кръгове около кабинета са категорични, че до края на мандата на това правителство Евросъюзът и Европейската централна банка ще ни разрешат да приемем еврото.

"Тогава валутният борд ще бъде излишен. Всичките му елементи, каквито са фискалният и валутният резерв, ще се освободят за харчене и ще бъдат източник на свежи финансови средства за управляващите", коментира пред изданието един от най-добрите икономисти в парламента Алиосман Имамов.

Според него свежите пари ще дадат възможност на този, който по това време е на власт, да разполата с невероятен финансов ресурс. От това щели да се извлекат политически дивиденти.

ГЕРБ тества коалиция за президентския вот, коментира "Труд".

Изпълнителният комитет на ГЕРБ препоръча в сряда на парламентарната група да обсъди с неправителствени организации и експерти случая с разпространената стенограма и да започне процедура по предсрочното прекратяване на правомощията на президента Георги Първанов.

Според автора парламентарната акция срещу него има дългосрочен политически смисъл, доколкото проверява възможностите за разширяване на една бъдеща коалиция за президентските избори.

Една коалиция не срещу Първанов, който няма право да се кандидатира отново, а срещу първановщината. Срещу политизирането на президентската институция, срещу намесата й в работата на парламента и изпълнителната власт, срещу непрозрачните контакти с едрия бизнес в страната и с големите международни играчи.

Краткосрочното намерение на политическото ръководство на ГЕРБ е да отвори един продължителен дебат, който да притиска президента и да ерозира публичния му образ, без да застрашава статуса му на държавен глава.

Още един напусна Яне Янев, съобщава "Труд". ГЕРБ ще може да разчита на подкрепа на още един депутат, след като втори избранник напусна РЗС вчера - Димитър Чукарски.

Самият той обяви, че ще подкрепя управляващите като независим. Той отдавна не бил съгласен с радикализацията на партията на Яне Янев. 

Коментари 69
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

69 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 6 минути

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 6 минути

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 7 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 8 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 9 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 9 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 10 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 10 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 10 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 11 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 11 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 12 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 12 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 12 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 12 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът