С пълно "шест" одобриха Кристалина в ЕП
Кристалина Георгиева на изслушването в ЕП   
Източник: ЕПА/БГНЕС
526

Триумфално, с възторжени комплименти и целувки, завърши тричасовото изслушване на българския кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева в Европейския парламент (ЕП).

Всъщност, още по средата му евродепутатът от групата на социалистите и демократите Майкъл Кашман направо предложи то да се прекрати и да се премине към одобряване на Георгиева, като се позова на получените до момента "изчерпателни и професионални" отговори.

Оценката й вече е официална - всички са единодушни, че тя притежава необходимите качества, за да заеме поста. Няма съмнение, че на 9 февруари кандидатката ни ще бъде одобрена.

Координаторите на всички политически групи в ЕК по развитие са единодушни. Те стигнаха до общата си оценка буквално за минути, без да се налага да я поставят на специално обсъждане, защото не са били изразени каквито и да било съмнения или резерви.

Координаторите подготвят текста на писмото до председателя на ЕП Йежи Бузек, с което Кристалина Георгиева официално ще стане 26-ият одобрен кандидат-комисар.

Още встъпителното слово на българката бе посрещнато с аплодисменти (вж. пълния запис от изслушването на 22 езика в сайта на Европарламента).

За нуждаещите се по света това е най-отговорният портфейл в Европейската комисия (ЕК), заяви Георгиева, която кандидатства за ресора "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи", след като предшественичката й Румяна Желева се провали.

Трагедията в Хаити, където унищожително земетресение отне живота на над 150 хил. души и остави милиони без покрив, вода и храна, бе в центъра на нейното изказване, както и на отправените към нея въпроси.

Георгиева припомни, че още преди труса хаитяните се опитваха да се съвземат от стихийни бедствия като ураганите, които връхлетяха карибската страна през 2008 г.

Сега това започва отново, но народът на Хаити няма да е сам, обеща българката.

Тя припомни, че още в първите дни на кризата там ЕК е отпуснала 3 млн. евро и е изпратила свои екипи, които да подпомагат местното население.

"Всичко това беше координирано от нашите структури за гражданска защита. Ние, европейците, показахме, че сме щедри. Дарихме над 500 млн. долара", каза тя.

Над 90% от нашите съграждани искат Европа да има по-голяма отговорност при реагирането на бедствия, заключи Георгиева, като призна, че чувства възможността да работи в областта на хуманитарната помощ за неин дълг.

Според нея европейските граждани могат само да се гордеят с постигнатото в тази област досега, тъй като 60% от всички помощи по света идват именно от ЕС.

Нейното изказване завърши с аплодисменти от евродепутатите

По време на последвалото изслушване пред Комисията по развитието на ЕП Кристалина Георгиева отново бе многократно аплодирана.

Тя получи множество ентусиазирани комплименти от различни депутати за своята компетентност, интелект, знания, поведение и стил.

Повечето от изпитващите заявиха, че са удовлетворени от изчерпателността и компетентността на отговорите й, към които тя даваше много конкретни примери от досегашния си професионален опит.

Тези примери и казуси демонстрираха реалните й връзки с различни власти, институции и организации, както и особено ценния й тригодишен опит в Русия.

Много от евродепутатите се отказаха от правото си на уточняващи въпроси.

Не веднъж кандидатът ни за еврокомисар се шегуваше, предизвиквайки одобрителен смях в залата и разведрявайки обстановката.

Попитана например дали тя ще е гласът на нуждаещите се, на "хората без глас" в света, преживели бедствия и катастрофи, Кристалина Георгиева отговори кратко и ясно: "Да, сър! Определено". Подканен да зададе допълнителен въпрос, депутатът заяви през смях, че след такъв отговор просто няма какво да добави.

На въпрос защо се е отказала от престижната си работа

на вицепрезидент в Световната банка, за да стане еврокомисар в съответния ресор, Георгиева отговори:

"Тук ще кажа две неща. Първо, сблъскахме се с доста необичайни обстоятелства, от които хората в България не бяха много доволни. Моето семейство и дъщеря ми живеят в България и когато получих обаждането, почувствах, че това е мой дълг.

Но тук става дума и за чист късмет. Има поне четири области в дейността на ЕК, с които аз съм била ангажирана в предишната си работа."

Този отговор беше посрещнат със също толкова одобрителни ръкопляскания от евродепутатите, колкото и встъпителното й слово.

Българският кандидат многократно увери, че се придържа към високите стандарти за финансова отчетност и информираност на населението.

"Работила съм в областта на околната среда, мой близък се натрови много тежко от натравяне с вода. За мен е ясно, че при липса на информация и на прозрачност, хората умират", даде личен пример тя.

По думите й хуманитарната помощ не трябва да се отпуска през правителствата

а през организации като Червения кръст. "Институциите в Хаити са неустойчиви. Но трябва да създадем възможност за възстановяване и на частния сектор. Не можем да разчитаме само на местните власти и международните организации, иначе възстановяването няма да е бързо", предупреди тя.

"ЕК е разработила много сериозна система за одитиране и контрол на партньорските ни организации и неефективните сред тях се отхвърлят. Не можем да си позволим да хвърляме на вятъра парите на данъкоплатците", отговори още Георгиева на въпрос за формите за контрол на потока от средства.

Тя направи сравнение с реагирането при цунамито от края на 2004 г. и сега, като подчерта необходимостта от системи за ранно известяване, които биха могли да спасят много човешки животи.

Българският кандидат е убедена, че след Хаити е необходим подробен анализ как Европа да работи по-ефективно при реагирането на кризи. Тя обеща да почерпи опит от предложенията, залегнали в доклада "Барние", за да има по-структуриран подход.

По време на изслушването бяха зададени още въпроси за кризите в Газа, Судан, Конго и др., за намесата на военните в такива случаи, за безопасността на хуманитарните работници и доброволците, за баланса между политиката и грижата за нуждаещите се, за създаването на европейски механизъм за гражданска защита, за координацията между различните ресори в Европейската комисия и много други.

По отношение на ивицата Газа тя подчерта, че там основният проблем е достъпът, но предвид на политическия контекст имаме нужда от единен европейски подход.

Според нея намесата на военните

трябва да бъде разглеждана само като най-крайна мярка, тъй като "всяка военна намеса е като отваряне на кутията на Пандора". В същото време в ситуации, когато вече няма други възможности, военните могат да бъдат много ефективни и полезни, подчерта Георгиева.

Никога не трябва да позволяваме хуманитарната помощ да бъде заграбена от тези, които злоупотребяват с власт, призова още тя.

Сред приоритетите, които тя очерта във встъпителната си реч, бяха засилена координация в ЕК, между държавите членки и други партньори, за да се посрещне двойното предизвикателство от нарастващите нужди и намаляващите бюджети в тази област, както и създаването на Европейски доброволчески корпус за хуманитарна помощ,

Изслушването продължи три часа. В края Кристалина Георгиева изненадващо съобщи, че 89-годишната й майка днес има рожден ден.

Тя е преживяла войни и кризи, но винаги е вярвала в Европа и винаги е искала от мен да науча френски, което днес от тази трибуна й обещавам, каза българката, като премина на френски.

Напускам Световната банка на 8 февруари,

а първи приоритет като еврокомисар ще е да посетя Хаити, заяви Кристалина Георгиева на пресконференцията след изслушването й (вж. видео).

Коментари 526
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

526 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 7 минути

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 12 минути

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 59 минути

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 година

България Преди 1 час

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 1 час

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 1 час

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 1 час

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 2 часа

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 2 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 2 часа

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 2 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 2 часа

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 2 часа

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 2 часа

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции