Някои от номинираните за еврокомисари ще имат проблеми
Министър Румяна Желева   
Източник: БГНЕС/ Петко Налбантов
18
Но ои от номинираните за еврокомисари усещат по-силно от останалите напрежението, свързано с изслушванията в Европейския парламент (ЕП).

Това се отнася и за

номинираната от България Румяна Желева,

която трябва да "излезе начисто" след появилите се твърдения за конфликт на интереси, заявиха пред информационния сайт EurActiv (euractiv.com) членове на ЕП.

Всеки от 26-мата кандидати за членове на Европейската комисия ще отговаря на въпроси в продължение на три часа. Изслушванията ще се състоят от 11 до 19 януари, като това на Румяна Желева е за планирано за 12 януари 2010 г. от 17.30 ч българско време.

Макар че ЕП ще гласува за всички еврокомисари като екип, в периода между изслушванията и вота в пленарна зала могат да настъпят промени, например да се променят някои от индивидуалните портфейли или дори да бъдат сменени представители на отделни държави.

Прецеденти в това отношение има,

те винаги са били продиктувани от стремежа да се избегне евентуална криза, свързана с отказа на ЕП да утвърди предложените от председателя на ЕК еврокомисари.

Според източници на EurActiv в ЕП изслушванията ще бъдат съсредоточени върху политиката, която претендентите смятат да водят в съответния си ресор, а не толкова върху личностните им качества.

Въпреки това някои от номинираните ще трябва "да излязат начисто".

За пръв път евродепутати от ляво поканиха обществеността да задава въпроси онлайн на кандидатите за еврокомисари. В съобщение за пресата председателят на групата на социалистите и демократите Ханес Свобода от Австрия обяви, че депутатите от неговата група искат за следващия петгодишен мандат "да бъдат назначени най-добрите кандидати".

Свобода като че ли се опитва да предотврати

нападките от дясно срещу "комунистическото минало"

на някои от кандидатите, например словака Марош Шевкович, чеха Щефан Фюле и естонеца Сим Калас.

Калас, който бе член и на първия екип на Барозу, е единственият, който е посочил в автобиографията си, че е бил член на КПСС от 1972 до 1990 г.

Самият Барозу като млад е бил активист на маоистка групировка в родната си Португалия, но този факт не се споменава в официалната му биография.

Унгарецът Ласло Андор никога не е бил член на комунистическата партия, но десноцентристката партия "Фидеш" в Унгария го обвинява, че е "нео-марксист".

"Изслушванията не трябва да се превръщат в цирк

от шепа представители на дясната част на политическия спектър, които се страхуват, че новата комисия ще бъде натъпкана с прикрити комунисти.

Принадлежността на хората преди 40 години в една Европа, която бе напълно различна от тази Европа, в която живеем днес, няма никакво отношение към предизвикателствата, пред които е изправен Европейският съюз", обяви Свобода.

Десноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), чиято група в ЕП е най-многобройна, преди се заричаше да не допусне бивши комунисти да влязат в изпълнителния орган на ЕС. Но сега хората от ЕНП като че ли са по-малко склонни да атакуват кандидатите по тази линия.

Говорителят на групата Антоан Рипол заявил пред журналисти, че неговата парламентарна група е против всякакъв "лов на вещици".

Рипол отхвърли твърденията, че рязката промяна в тактиката на неговата група е свързана със заместник-председателския пост, който заема в ЕНП номинираната от България Румяна Желева.

Желева е смятана за противоречива кандидатура заради твърдения за връзки на съпруга й с българска сенчеста бизнес групировка, свързана с Русия.

"Не виждам в какво обвиняват г-жа Желева.

Съпругът й не е осъждан или заподозрян в неправомерни действия, срещу него не се води дело ...

Според мен тази обвинения трябва да се разглеждат в чисто български контекст, не на последно място и заради това, че политиката на новото правителство в тази страна срещу корупцията е доста драстична.

Очевидно това поражда реакции, и именно там трябва да се търсят причините за нападките", заяви Рипол.

Но той призна, че ЕНП е против личностните нападки, за да защити собствените си кандидати. Според него обаче има и друг аспект - ЕП ще използва за пръв път новите си правомощия, произтичащи от Лисабонския договор, и затова ЕНП иска тази институция да се представи по най-добрия възможен начин.

"Не искаме да правим спектакъл с личностни нападки - това се отнася и до нашия лагер - или с уреждане на вътрешни конфликти. Европейският парламент не е мястото, където могат да се водят такива битки", изтъкнал Рипол.

Запитан дали Желева е разяснила фактите около бизнеса на съпруга си, Рипол отговори, че ЕНП уважава възприетата от българката тактика да отговори на всички въпроси по време на изслушването.

Източник от групата на Съюза на европейските либерали и демократи (АЛДЕ) заяви, че ако след изслушванията бъде сметнато, че кандидатурата на Желева е проблематична, тогава ще се вземе решение да се отложи гласуването по състава на втория екип на Барозу, което засега е насрочено за 26 януари.

Вместо да се рискува заради един човек да бъде отхвърлена цялата комисия, преди гласуването ще бъдат направени промени, заявил източникът.

Ендрю Дъф от АЛДЕ твърди, че ако се появят проблеми с един или повече кандидати, Барозу ще бъде принуден да "действа колкото е възможно по-бързо". Евентуално отлагане на вота според Дъф ще бъде "крайно нежелано", а и самият ЕП нямал намерение да създава излишни пречки, тъй като е и в негов интерес Европейската комисия да бъде конституирана колкото е възможно по-скоро.

Дъф призна, че

"Желева трябва да отговори на някои въпроси"

но изрази убеденост, че тя ще бъде готова да отговори. "На този етап нямам намерение да правя догадки", подчерта той.

С интерес се очаква и изслушването на върховната представителка на Европейския съюз по външната политика и сигурността баронеса Катрин Аштън. Неотдавна в писмо до ЕП тя заяви, че основната й задача ще бъде да изгради Европейската служба за външни действия.

Според Лисабонския договор европейският външен министър трябва да се занимава с общата външна политика и политика в сферата на сигурността на ЕС, докато със службата за външни действие ще се занимават страните членки, заявиха за EurActiv източници, запознати с предстоящите изслушвания в ЕП.

В

анализ на агенция Ройтерс по същата тема

се казва, че сред кандидатите, които могат да очакват, че ще им задават много въпроси, са представителите на двете най-нови членки на ЕС, Румъния и България, поради съмненията в компетентността им.

"Те са застрашените кандидати", отбеляза Хюго Брейди, политически анализатор в мозъчния тръст "Център за европейска реформа", обяснявайки, че парламентът ще има желание да упражни извънредните си правомощия, получени с влизането в сила на Лисабонския договор. "Парламентът с радост би взел нечий скалп", каза той.

Дебатите около номинираните от Румъния и България кандидати може да дадат на ЕП възможност да постави под съмнение скромните резултати в борбата с корупцията и в двете страни след присъединяването им към ЕС.

Кандидатката за комисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реагирането при кризи - българският външен министър Румяна Желева - ще трябва да отговаря на въпроси, свързани с усилията на българското десноцентристко правителство да обуздае ширещата се организирана престъпност и да накаже корумпираните чиновници, отбелязва Ройтерс.

Румънецът Дачиан Чолош, предложен за важния ресор "Земеделие и развитие на селските райони", вероятно ще бъде разпитан за нарушенията в Румъния при разпределянето на европейските средства, довели до замразяването на някои фондове през 2008 г., когато Чолош бе министър на земеделието.

Представител на ЕК отбеляза, че председателят й Жозе Мануел Барозу разполага с "план Б" за размяна на ресори, ако нечия кандидатура бъде блокирана.

Друг номиниран, който вероятно ще се поизпоти при изслушването, е британката Катрин Аштън. Тя има скромен опит в областта на външните работи и ще се сблъска с тежка задача, когато започне да работи за засилване на авторитета на ЕС на международната арена.

Датският министър на климата и енергетиката Кони Хедегор ще трябва да убеди евродепутатите, че е способна да оглави усилията на ЕС за справяне с климатичните промени. Като главен организатор на състоялата се в Копенхаген миналия месец конференция за климата под егидата на ООН, тя бе критикувана от много развиващи се страни, че отстоява интересите на богатите държави.

Коментари 18
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

18 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 9 минути

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 15 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 56 минути

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 1 час

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 1 час

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 1 час

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 1 час

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 1 час

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Любопитно Преди 2 часа

Учих криминалистика, исках да бъда Хорейшио, разкри тя

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 2 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 2 часа

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 3 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 3 часа

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 3 часа

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 3 часа

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Вижте каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 3 часа

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната