0

Ч етирима са нападнали главния редактор на електронното информационно издание Frognews.bg Огнян Стефанов късно снощи пред столичен ресторант, съобщиха от МВР.

54-годишният Стефанов е пребит около 22,50 ч. на бул. "Петко Каравелов" в столицата, пред ресторант "Кипарисите".

Сигналът в полицията е подаден от съпругата му, която го придружавала. Тя разказва, че на излизане от ресторанта по пътя към автомобила им той бил нападнат от четирима мъже, облечени с тъмни дрехи и шапки.

Тежко раненият журналист е във Военно-медицинската академия. Той е неконтактен, в шок, с разкъсано-контузни рани на главата, счупени са и двете му ръце и крака.

Загубил е 2 л кръв, твърдят негови близки. Четиримата нападатели го били с чукове и метални прътове.

"Зверското и нагло посегателство над главния редактор на сайта Frognews.bg е гавра със свободата на словото и пълно незачитане на човешките права в една прогнила от корупция държава, където кукловодите работят само на тъмно. Тогава те дърпат конците, защото светлината и истината им пречат. Те ги ненавиждат", пише Frognews.bg.

Бизнесменът Младен Мутафчийски, съсобственикът на Frognews и приятел на Стефанов, в интервю за "Дарик радио" каза, че нападението над журналиста е свързано с работата му.

Последното му разследване е свързано с корупция, посочи Мутафчийски.

Запитан дали е имало заплахи преди нападението и дали Огнян Стефанов се е страхувал за живота си в последните дни, Мутафчийски отговаря отрицателно и допълва, че вчера е разговарял с него.

Той е разследващ журналист, сподели с мен, че има неща, които би искал да каже, които иска да напише във Frognews и работеше по различни теми, казва още бизнесменът.

МВР призовава всички, които могат да помогнат

за разкриването на нападателите, да се обадят на телефон 166.

Криминалистите от столичното Четвърто РУ на МВР разпитваха персонала на "Кипарисите".

Съпругата и синът на пострадалия журналист също сътрудничат на разследването. По думите им от няколко дни Огнян Стефанов е бил обезпокоен за сигурността си и това може да е имало връзка с работата му.

Разследването не разполага със свидетелски показания, които да потвърждават тиражираната в медиите информация, че нападателите са спрели Стефанов, попитали са го за името му и са се представили като полицаи.

В близост до мястото на нападението няма охранителни камери, от които да бъде иззет запис. Затова органите на МВР се обръщат към всички граждани, които имат информация за инцидента и могат да помогнат на разследването, да позвънят на тел. 166 или в най-близкото полицейско управление. Анонимността им е гарантирана.

Огнян Стефанов е роден в Плевен, където завърша спортна гимназия, профил спортна гимнастика. В съветския по онова време град Лвов учи военна журналистика заедно с днешния генерален директор на БТА Максим Минчев и Николай Петев, председател на Съюза на българските писатели.

В интервюта твърди, че контактите му с подземния свят са "задължително условие за всеки журналист, който уважава професията"

Работил е в "Мултигруп", твърди, че е бил семеен приятел със застреляния Илия Павлов "доста години преди 10 ноември". Няколко години беше в екипа на в. "24 часа".

Някогашният търговец на оръжие Мутафчийски и Стефанов в съдружие управляват сайта. Връзката си с Младен Мутафчийски журналистът обяснява така: "Медия без пари не става. Нямам представа за състоянието му, пък напоследък зачестиха проверките на негови фирми. Но това не е моя работа и не мога да коментирам."

В началото на септември, когато избухна скандалът със спирането на сайта "Опасните новини", някои медии писаха, че зад него стоят Мутафчийски и Огнян Стефанов.

Тогава Стефанов отрече да е автор на публикации в този сайт, а дни по-късно Държавната агенция "Национална сигурност" пък отрече да е спирала сайта.

Но в "Опасните новини" се появи публикация, в която Стефанов и Мутафчийски признаха, че са пускали лъжовни информации, за което се извиняват.

Стефанов и Мутафчийски обаче незабавно побързаха да заявят публично, че нямат нищо общо с това признание и с въпросния сайт.

Тогава из булевардните издания тръгна мълва, че "Опасните" е създаден тайно от притежателите на "Фрогнюз", за да бъде съсипан медийно бившата барета Алексей Петров.

Според слуховете дори синът на Огнян Стефанов е бил отвличан като предупреждение към баща му да спре да пише за Петров.

БСП, партия ГЕРБ, СДС, ДПС, Българска нова демокрация и други партии и организации излязоха с декларации, в която изразиха възмущение от

"поредното нагло посегателство на престъпния свят срещу свободата на словото и разследващата журналистика в България".

"Снощният нечовешки акт на насилие над Огнян Стефанов за пореден път
показва безсилието на правителството пред реалните проблеми на българските граждани. Ефективността на една система за сигурност личи тогава, когато тя успява да гарантира живота и на гражданите, и на медиите, и на опозицията, а не само на управляващите", се казва в декларацията на ГЕРБ.

Според ГЕРБ престъпността и корупцията в страната са придобили такива големи размери, че нито българските граждани, нито европейските ни партньори могат да бъдат сигурни, че в "европейска" България има ред и сигурност и воля от страна на държавата за справяне с престъпността.

А имитацията на мерки от страна на правителството за борба срещу
престъпността води до все по-задълбочаваща се криза на легитимността на държавните институции и гаранциите за демокрацията и свободата на словото в страната.

"Недопустима е подобна саморазправа с журналист. Такива методи за заглушаване на истината нямат място в съвременното общество. Изразяваме съпричастност към тревогата на близките на Огнян Стефанов. Настояваме за бързо изясняване на случая, както и за адекватни наказания на виновните. Нападението над Огнян Стефанов е провокация и пореден опит за дискредитиране на институциите", се казва в декларацията на БСП.

Според Атанас Щерев от БНД има връзка между побоя над Огнян Стефанов и заплахата на ДАНС, че ще разкрие анимността на автори в определени интернет сайтове.

"Това нагло престъпление не трябва да остава в графа "неразкрити". МВР харчи твърде много пари, за да следи гражданите, но очевидно не следи и контролира организираната престъпност. В България няма сигурност за хората", пише в декларацията на СДС.

Министърът на вътрешните работи Михаил Миков коментира, че побоят над Огнян Стефанов е грубо посегателство срещу човек от медийните среди и увери, че полицията прави всичко възможно за разкриване на престъплението.

Той изрази надежда Стефанов да бъде спасен, за да участва в разкриването на истината.

Миков отказа да коментира слухове, че побоят над журналиста е заради публикации в сайта "Опасните".

От "Коалиция за България" съобщиха, че ще подкрепят предложение на опозицията парламентът да излезе с декларация, с която да осъди побоя над Огнян Стефанов.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 1 минута

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 35 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 1 час

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 1 час

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 1 час

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 1 час

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 2 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 2 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Любопитно Преди 2 часа

Учих криминалистика, исках да бъда Хорейшио, разкри тя

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 2 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 3 часа

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 3 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 3 часа

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 3 часа

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 3 часа

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя