ТВОЯТ ИМУНИТЕТ ТВОЯТА СУПЕРСИЛА

Във всеки от нас живее супергерой с удивителни свръхсили, за които може би не знаем достатъчно. Кой е той? Това е нашата имунна система?

В свят, в който вирусите са злодеите, имунната ни система е нашият „супергеройски костюм“ или скрито оръжие. Докато ние обикаляме в мола, срещаме се с хора на работното място, посещаваме училища или детски площадки и се виждаме с приятели, нашият имунитет е в непрестанна схватка с вируси, вредни бактерии, паразити и много други вредни патогени. Мисията: да останем здрави.

Нашата имунна система ни познава отвътре на молекулярно ниво. Способна е да запомни всичко, което ни прави уникални и да разпознае всеки вирус и бактерия, които някога ще съществуват. Когато работи добре, вашата имунна система е истинска суперсила, но когато не работи добре, може да ни остави изложени на широк спектър от инфекции, заболявания и дори да причини самата болест.

Постепенно учените започнаха да разкриват как гените, начинът на живот, стресът, личната здравна история и излагането на токсини влияят върху силата и устойчивостта на нашия имунен отговор. Тези открития помагат да се очертаят характеристиките, които дават на някои хора „суперсили на имунитета“ и обясняват защо останалите от нас трябва да преодолеят повече криптонит в стремежа си за здраве и жизненост.

Какво представлява имунната система?

Имунната ви система се състои от милиарди клетки с множество вариации в тяхната мисия и дизайн. Тези клетки работят заедно чрез сложни комуникационни канали, които наблюдават околната среда и реагират на множеството заплахи от патогени, които се опитват да ви направят свой дом. Това бойно поле за вашето здраве се случва върху кожата ви, върху всяка лигавица, а дори и в червата ви – и то по 24 часа на ден!

Вашата първа линия на защита

Вроденият имунитет е първата линия на защита, който използва идентични механизми за борба с всички видове патогени и чужди антигени. Той е бърз и започва да действа в рамките на минути или часове след среща с патогените. Включва бели кръвни клетки (имунни клетки) като неутрофили, базофили и естествени клетки убийци (NK-клетки).

Вашата имунна система никога не забравя

Когато вашият вроден имунитет се нуждае от повече помощ, той призовава адаптивния имунитет, който да осигури по-специфичен отговор към даден патоген. В същото време той изгражда своя памет като своеобразна библиотека от оръжия, която ще му помогне в бъдеще да се бори със същия патоген по-бързо и ефикасно. Много от имунните клетки, участващи в адаптивния имунитет, циркулират във вашия кръвен поток, като Т и В клетки, които мигрират към мястото на инфекцията, за да убият директно заразените клетки или да помогнат за производството на антитела срещу нежелания натрапник.

Вашето имунно здраве

Какво влияе на имунното ни здраве?

Генетика и семейна история. Повишената вероятност за определени заболявания може да бъде „заложена“ в биологията на човека от генетиката и семейната история. Но биологията не е съдба. Само защото родител е имал определена болест, не означава, че вие сте обречени на същата съдба. Вие сте уникален индивид, живеещ в различно време, с различен опит, вероятно с повече познания за ползите от здравословния начин на живот от семейството, което е било преди вас.

Околен свят.Докато генетиката предоставя на тялото ви шаблон за здраве срещу риск от заболяване, средата, в която работите, живеете и играете, попълва подробностите за този шаблон, за да активирате/деактивирате различни пътища в рамките на нервната, имунната и ендокринната система.

Начин на живот. Най-общо казано, начинът на живот е това, което наистина можем да контролираме, за да постигнем по-добро здраве. Науката ни показа убедителни доказателства за това какво можем да направим, за да направим телата си здрави, по-устойчиви на болести и по-способни да процъфтяват, както природата е предвидила.