3

К огато Андрю Майкъл е на 17 г., той прави рисков залог, който ще промени живота му. Взима 30 000 паунда от кредитната карта на майка си без нейното знание и става милионер, съобщава BBC.

През 1997 г. Андрю живее с майка си в Челтнъм, в западната част на Англия, когато забелязва възможност за бизнес.

В желанието си да създаде свой собствен уебсайт с приятел от училище младежът осъзнава, че много малко от съществуващите компании за уеб хостинг са насочени към малкия бизнес или обикновените хора.

„Всички уеб-хостинг компании в Обединеното кралство по това време работеха за много по-големи фирми”, споделя Андрю, който сега е на 39 г. „Но ние видяхме, че малките предприятия и обикновените потребители искат нещо бързо и лесно за използване.”

Така той и неговият приятел решават да запълнят празнината на пазара и да създадат своя собствена компания за хостинг, наречена „Fasthosts”.

„Имахме компютрите, от които се нуждаехме в спалнята в къщата на мама и сами създадохме софтуера”, казва Андрю.

„Но това, от което наистина се нуждаехме, беше високоскоростна интернет връзка, която в онези дни беше труднодостъпна. Струваше близо 30 хиляди, но нямахме пари”.

Решавайки, че няма друг избор, Андрю взима кредитната карта на майка си и поръчва нов абонамент за интернет по телефона. Остатъкът от парите дава за рекламни съобщения в няколко списания. Надява се, че новият му бизнес ще реализира достатъчно печалба за месец, така че да възстанови средствата преди майка му да забележи кражбата.

Удивително е, че планът му сработва. „До края на месеца имахме достатъчно клиенти и пари, за да платим интернет линията и рекламата”, казва Андрю. А което е по-важно, майка му прощава за кражбата.

После, докато приятелят му отива в университет, Андрю се отказва от плановете си за висше образование, за да се съсредоточи напълно върху развитието на компанията. Накрая успява да я продаде девет години по-късно за 61,5 млн. паунда (86 млн. евро). Тъй като е собственик на 75% от дружеството, личната му печалба е 46 млн. парунда, а той е само на 26 години.

„Спомням си, че бях в офиса, когато парите влязоха в банковата ми сметка и мислех, че това ще ме направи наистина щастлив”, спомня си Андрю. „Но всъщност имах усещането, че потъвам, докато минавах през офиса и осъзнавах, че съм продал всичко, че всичко се свежда до номер в електронна таблица”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@