Още по темата

Тази година Samsung най-сетне ще представи своя сгъваем смартфон, който ще може да се разгъва до 7-инчов таблет. Поне това твърди в. Korea Herald, като се позовава на свои източници в компанията.

Още през 2014 г. Samsung представи концепция на подобен телефон. Първоначалните планове бяха той да бъде представен още през 2015 г., но разработката му се оказа по-сложна от очакваното. Освен това технологиите за сгъваеми дисплеи все още не бяха достатъчно развити и бяха твърде скъпи.

Samsung подговя сгъваем смартфон за догодина

Сега обаче повечето от тези проблеми са решени. Затова има голяма вероятност телефонът да бъде представен още през третото тримесечие на тази година. Първоначално той ще е ограничена серия с около 100 000 бройки. Ако бъде приет добре от потребителите, производството му ще бъде увеличено. Подобен подход Samsung предприе и с първия Galaxy Edge.

Apple патентова сгъваем iPhone

Новият телефон все още няма име. Според Korea Herald, първоначалните планове на Samsung са били телефонът да се отваря при всяко използване. Компанията обаче е преценила, че това няма да се хареса на потребителите. Затова най-вероятно сгъваемият телефон ще има два дисплея. Единият ще е от външната страна, подобно на всеки нормален смартфон. Другият ще е от вътрешната и ще е гъвкав, за да може да се сгъва и разгъва до 7-инчов таблет.

Това води своите предизвикателства и предимства. Устройството ще има повече вътрешна площ за по-мощни компоненти. Те обаче ще трябва да бъдат съобразени със сгъваемата зона, която трябва да е и достатъчно здрава. През 2015 г. Samsung патентова проект за сгъваем телефон. От тогава той се очаква на пазара всяка година. Самата компания обаче не коментира темата.