6

С порните промени в закона за авторското право в Интернет в Европейския съюз срещнаха неочаквано препятствие. Общо 11 държави се обявиха против предложените промени в член 11 и някои от предложенията в новия член 13, съобщи евродепутатът Джулия Реда в своя сайт.

YouTube заплаши, че може да блокира клипове в ЕС

YouTube моли авторите да са против новите правила на ЕС

Член 11 е познат и като "данък линк" и предвижда социалните мрежи и търсачките да плащат на медиите затова, че слагат линкове към техни публккации в платформите си. Член 13 пък предвижда задължение за интернет доставчиците да проверяват дали съдържанието, което качват техните потребители, е с уредени авторски права, което създава рискове от въвеждане на филтри.

Подкрепи ли ЕС края на свободния интернет

Тим Бърнърс-Лий работи по спасител на Интернет

През миналата година промените бяха гласувани успешно в Европейския парламент. Първо те бяха отвхърлени през юли, но на повторно гласуване бяха приети през септември с леки изменения.

Очакванията бяха, че страните-членки ще формализират процеса и ще ратифицират проектите. Изненадващо, една от ключовите срещи по темата по вереме на румънското председателство на ЕС ббеше отменена в края на миналата седмица. Причината - 11 държави се обявиха против някои от текстовете като ги смятат за твърде ограничаващи.

Германия, Белгия, Нидерландия, Финландия, Словения, Италия, Полша, Швециа, Хърватия, Люксембург и Португалия са гласували против даването на общ мандат на страните-членки за тяхната позиция преди финалните преговори по законите. Държавите са против текстовете и искат те да бъдат изменени и подобрени, за да предлагат повече защити за правата на потребителите и да не са толкова ограничаващи.

Google ще иска пари за приложенията си в Европа

Случващото се не означава, че "данък линк" задължително отпада, но затруднява успешното приключване на процеса преди изборите за нов Европалрамент. Очаква се в близките седмици да има ново предложние с изменения, което да се опита да потърси мнозинство.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@