1

И зпълнителният директор на YouTube Сюзан Уожцики предупреди, че видеопорталът може да блокира някои видеоклипове на територията на Европейския съюз. Тя заяви, че това е един от възможните последици след приемането на спорните нови правила за авторското право в ЕС.

YouTube моли авторите да са против новите правила на ЕС

Услугите, които са алтернатива на Google

"Работим усърдно, за да сме сигурни, че създателите на съдържание и изпълнителите са честно компенсирани за тяхната работа. През последната година YouTube е платила на притежателите на съдържание в ЕС 800 млн. евро. Платили сме и над 1,5 млрд. евро на глобалната музикална индустрия само от реклами. Въпреки това тази икономика за създателите е застрашена от усилията на ЕС да ревизира законите си за авторските права, познати като Член 13, който подвежда под отговорност интернет компаниите за съдържание с нарушени авторски права, което се споделя на техните платформи", пише Уожцики.

Подкрепи ли ЕС края на свободния интернет

Тя допълва, че YouTube подкрепя "целите на Член 13", но в "сегашния им вид ще създадат нежелани последствие, които ще имат сериозен ефект върху доходите на стотици хиляди хора".

Уожцики казва още, че директивата има много неясноти. Тя дава за пример музикалния хит "Деспасито". Клипът има няколко правоносителя, като "YouTube има споразумения с няколко от тях, но има и такива, които все още не са известни".

Тим Бърнърс-Лий работи по спасител на Интернет

Интернет няма нищо общо с оригиналната си идея

Според Уожцики подобна ситуация ще накара YouTube да блокира такива клипове, за да си спести риска да бъде съдена. "Сега умножете този риск с мащаба на YouTube, където се качват под над 400 часа видео всяка минута и потенциалните дела могат да са толкова големи, че никоя компания не би поела такъв финансов риск", допълва Уожцики.

Тя казва, че YouTube полага много усилия в разработката на технологии, които да откриват видео с неуредени права, но все пак не може да се гарантира 100% успеваемост. "Последствията от Член 13 са отвъд финансовите загуби. Жителите на ЕС са под риск да бъдат блокирани от клипове, които само през последния месец са гледали над 90 млрд. пъти. Клиповете са от целия свят, включително над 35 млн. европейски канали, в които има уроци и важна информация, както и забавления", казва още Уожцики.

Google закри социалната си мрежа след пробив на данни

Google ще иска пари за приложенията си в Европа

За сега тя не споменава дали наистина YouTube ще се реши на такава мярка и кога. Правилата все още не са влезли в сила, като предстои още бюрократичен път преди това да се случи. През това време има и възможност те да бъдат ревизирани отново и да бъдат коригирани.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@