9

Е вропейският парламент гласува в четвъртък да отхвърли реформата на авторските права в интернет, възобновявайки дебата за спорния законопроект.

След почти две години обсъждания и след като текстът бе приет от ресорната парламентарна комисия, евродепутатите не го одобриха с 278 гласа „за”, 318 „против” и 31 „въздържали се”.

Европа дава тласък на онлайн пазара

ЕК прекрати процедура срещу България за нарушения на авторското право

Съдът на ЕС защити свободното поставяне на хиперлинкове

Опонентите на законопроекта използваха специална процедура. Те събраха 76 подписа, за да оспорят решението на парламентарната комисия.

Този подход, известен като правило 69C, рядко е успешен, тъй като изисква просто мнозинство при вземането на решение. В случая обаче противниците на законопроекта, сред които е сайтът „Уикипедия”, постигнаха успех.

Те смятат, че т. нар. Директивата относно авторското право в цифровия единен пазар - 2016/0280 (COD) ще ограничи свободата на разпространяване и достъп до информация в интернет.

Защитниците на проекта, сред които са големи звукозаписни компании, твърдят, че с приемането му ще бъдат защитени авторските права и издателите на лицензирано съдържание в мрежата.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@