5

Г рупа от шестима учени на НАСА прекараха 8 месеца в почти пълна изолация на вулкан в Хавай, за да симулират бъдещата мисия, която ще изпрати хора до Марс, съобщава Associated Press. Групата от четирима мъже и две жени имаше за цел да провери както способността на хората да се справят в тежки условия и също така как изолацията ще се отрази на поведението им.

Кората на Марс се оказа по-тънка от очакваното

Какво ще видим на Марс на живо - вижте в нашата галерия

НАСА ще използва събраната информация, за да знае какви качества да търси в бъдещите кандидати за пътуването до Марс. То ще е особено тежко, защото включва и две до три години пътуване преди изобщо да се стигне до Червената планета. Затова е много важно да се изберат хора, които могат да издържат на стрес, психиката им е силна и се справя с изолирания живот, но и са достатъчно смели и съобразителни в рискови ситуации.

НАСА снима сняг на Марс

Няма да повярвате, че тези 5 места са на нашата планета

През осемте месеца учените живяха в малък купол, като за всяко излизане от него трябваше да обличат скафандър. През това време храната им е била идентична с тази на астронавтите в Космоса. Освен това всякаква комуникация с хора от външния свят се извършва само по радио и то с 20 минути забавяне. Толкова е времето, което е нужно, за да може сигналът от Марс да стигне до Земята.

Освен това учените трябваше да извършват и серия експерименти. Те също са симулация на експерименти, които ще се извършват и на Марс и включват геоложки анализи, картографиране, поддръжка на мястото за живот и условията.

Куполът е с размерите на малка къща. В нея има отделни легла за всеки член на екипа, кухня, лаборатория, обща баня и две тоалетни.

Как изглеждат Земята и Луната, снимани от Марс

Сред експериментите са били и методи за справяне със стреса и изолацията. Един от методите е бил използването на очила за виртуална реалност, чрез които човек може да посети любимо място или да се наслаждава на пейзажи от Земята. Учените е трябвало да извършват и различни тестове, които да покажат как се справят с изолацията и условията. Носили са и специални сензори, които са измервали здравните им показатели и дори тона на гласа и са си водили подробни дневници. Целият експеримент е струвал около 2.5 млн. долара.

Ледени куполи може да се използват за подслон на Марс

Благодарение на сензорите, учените от контролната зала са могли да следят какво се случва в изолирания екип. Те са знаели дори дали хората се избягват един друг или се карат.

"Научихме, че дори и в най-добрите екипи, рано или късно ще има конфликт. Затова е много важно да имаме екип, в който хората, както като индивиди, така и като група, са устойчиви и могат да превъзмогнат даден конфликт", коментира Ким Бинстед, ръководител на проучването. НАСА цели да изпрати първите хора на Марс след 2030 г.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@