9

В ъпреки годините анализи, Марс в голяма степен все още е непозната планета за човека. Учени на НАСА съобщиха, че са създали нов метод за анализ на дебелината на кората на Червената планета, която се оказва по-тънка и не толкова плътна спрямо смятаното досега.

НАСА снима сняг на Марс

Няма да повярвате, че тези 5 места са на нашата планета

Досега един от основните критерий беше активността на гравитационното поле на дадена планета. Благодарение на данните за него, учените могат да изчислят приблизително колко е дебела кората на планетата, както и каква е вътрешната ѝ структура.

До 6 години Илон Мъск ще прати хора на Марс

Разбира се, не всичко е чак толкова лесно. Учените на НАСА са използвали комбинация от наличните досега данни за топографията на Марс, промените на височините, анализите от почвата и др. Всичко това показваше, че кората на Марс е с приблизителната дебелина и плътност на Земната кора на дъното на океаните.

Новият анализ обаче показва, че кората е още по-тънка и не толкова плътна колкото се смяташе досега. Оказва се, че да се знае какъв е съставът на камъните и почвата не е достатъчно. Трябва да се знае и как те са се променили с течение на времето, коментира Грег Нюман, един от учените в екипа.

Новите данни сочат, че освен по-тънка и не толкова плътна, кората на Марс е и доста разнородна. Тя е най-плътна във вулканичните райони. На други места обаче тя не е толкова плътна заради вероятно пореста почва.

Най-малкият кандидат за работа в НАСА е на 9 години

Астронавтите, които вярват в извънземни

"Кората е резултатът от всичко, което се е случило в историята на една планета, така че по-малката плътност може да има важно отражение върху формирането и еволюцията на Марс", коментира ръководителят на проекта Сандър Гууснес. За сега обаче учените нямат отговор на тези въпроси.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@