1

П рез февруари т.г. НАСА обяви, че планетарната система TRAPPIST-1 има 7 екзопланети, които може да се окажат подходящи за наличие на условия на живот. Няколко месеца активни проучвания обаче охлаждат тези надежди значително, съобщава НАСА.

НАСА откри 7 планети, които може да поддържат живот

Космическите мисии през 2016 г. - вижте равносметката в нашата ГАЛЕРИЯ

Данните показват, че TRAPPIST-1 вероятно е до два пъти по-стара от Слънчевата система. Учените все още не могат да изчислят с точност и предполагат, че възрастта на TRAPPIST-1 е между 5.4 млрд. и 9.8 млрд. години. Слънчевата система е на 4.5 млрд. години. Първоначално учените смятаха, че TRAPPIST-1 е на поне 500 млн. години.

Резултатите за възрастта на планетарната система са важни. Те подсказват стабилна орбита и че планетите са се развивали заедно. Значително по-голямата възраст обаче намалява шансовете за наличие на условия на живот на някоя от седемте планети.

Астрономи откриха най-малката звезда досега

Учени искат да се промени дефиницията какво е планета

Тъй като звездата TRAPPIST-1 е джудже, планетите са доста по-близо до нея, за да са в обитаемата зона, където температурите са подходящи според земните разбирания. Това обаче означава, че те са изложени на по-голямо количество радиация в продължение на милиарди години, което може да е унищожило техните атмосфери и вода. Според сегашните изчисления на астрономите, от всяка от планетите може да е загубено количество вода колкото на океан на Земята. Подобна е била съдбата на Марс в нашата Слънчева система.

Теорията за смъртта на звездите може да е грешна

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Учените си оставят последна вратичка за евентуално наличие на атмосфера на някоя от седемте планети около намиращата се на 40 светлинни години звезда. Тяхната структура не е толкова плътна, колкото тази на Земята. Това означава, че е възможно вътре в тях да има големи резервоари с вода, които да са достатъчни за създаването на дебела атмосфера, която да защити планетата от радиацията. Дори и да има форма на живот на някоя от планетите, той ще бъде доста трудно описан като живот, казват учените, защото условията най-вероятно са много тежки и са такива в продължение на милиарди години.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@