Още по темата

От години учените предупреждават, че популацията на пчелите намалява и дори не е изключено те да изчезнат напълно. Това би имало пагубен ефект върху много растения, които разчитат на пчелите за опрашване. Учени от японския Национален институт за развитие на индустриални науки и технологии са разработили миниатюрен дрон, който да замени пчелите, ако това се наложи, съобщава MIT Technology Review.

Нов вид гущер гекон бе открит на остров Мадагаскар

Учените използвали готови миниатюрни дронове, които струват по 100 долара. Към тях добавили конски косми, които били потопени в специален йонизиращ гел. След това учените програмирали дроновете да доближават цветовете на растенията. Само тези движения били достатъчни за полепването и отделянето на прашец между растенията. Това е бил и първият път, при който дрон е завършил процеса на опрашване успешно.

Няколко животни, които могат да сменят пола си

Въпреки това учените коментират, че в този ѝ вид технологията не е достатъчно практична, за да може да замени пчелите. Според Ейджиро Мияко, ръководител на проекта, необходимо е към дроновете да се добави GPS и камера с висока резолюция. Тогава изкуствен интелект ще може да разпознава цветята самостоятелно и да извършва целия процес автоматизирано.

Учени откриха три нови вида гръбначни в Австралия

Дроновете обаче са твърде малки и нямат достатъчно място за толкова допълнителни модули. Необходимо е технологиите да се доразвият още, за да осигурят по-реалистична алтернатива. Все пак това е важна стъпка напред, казват учените, които смятат, че е важно да се работи по заместители на пчелите, ако се случи най-лошият сценарий и те действително изчезнат или станат твърде рядък вид.