Още по темата

Световноизвестният физик Стивън Хокинг се присъедини към многобройна група учени, които призовават за забраната на милитаризацията на изкуствения интелект, съобщава ДПА.

"Ако някоя от големите военни сили разработи оръжия с изкуствен интелект, ще последва неизбежна глобална надпревара във въоръжаването с ужасни последствия. Този технологичен пробив ще доведе до това оръжията, взимащи самостоятелни решения, да се превърнат в автоматите калашников на утрешния ден!", написаха Хокинг и други учени в открито писмо.

"Много аргументи бяха изтъкнати за и против разработката на автономните оръжия. Например като този, че замяната на войниците с машини би намалила броя на жертвите в армията. Но това ще снижи прага на взимането на решения за встъпване в бойни действия", се казва в писмото на института Бъдеще за Живот.

"Стартирането на надпреварата във въоръжаването с милитаризиран изкуствен интелект е порочна идея и трябва да бъде предотвратена чрез пълна забрана на нападателните автономни оръжия, които не попадат под стриктния човешки контрол", е казано в документа.

За автономни оръжия се считат онези, които могат самостоятелно да избират и нападат цели. В тях не се включват дистанционно управляемите дронове, припомня агенцията.

Стивън Хокинг
Стивън Хокинг Източник: ЕПА/БГНЕС