1

Р аботата по цял ден пред компютъра носи умора и стрес, които увреждат способностите на човек да взима решения и влияят на паметта. Това е особено валидно, когато работата е свързвана с множество повтаряеми задачи. Според ново проучване на Университета на Централна Флорида обаче играенето на видеоигри по време на работа помага за справяне с този проблем, съобщава онлайн изданието CNET.

Ежедневното шофиране над 2 часа понижава коефициента на интелигентност

Автономните коли трупат опит чрез компютърни игри

Проучването е използвало 66 доброволци. Те са били разделени на три групи. Всички е трябвало да прекарат известно време на компютър, вършейки скучна, повтаряема задача с цел да се натрупа когнитивна умора. Резултат от нея е по-слабата памет по време на работа, както и по-трудното взимане на решения.

След това всяка от трите групи е имала различна почивка. Хората от първата група са играли играта Sushi Cat 2. Участниците във втората група са направили упражнения за релаксиране под съпровода на професионалист. Третата група просто е седяла в тишина без достъп до устройства.

Игрите за трениране на мозъка се оказват безполезни

Накрая само игралите на играта са казали, че са се почувствали по-добре след почивката. Втората група с упражненията е показала най-добри резултати на работната памет, но и завишено чувство на тревога. Игралите на играта обаче са показали по-добро настроение, по-малко притеснение и повишено желание спрямо другите две групи.

Мобилна игра се превърна в пристрастяваща мания в Китай

Компютърни игри ще учат хората как да взимат решения

"Играенето на видеоигра, дори и за кратко време, може да върне емоционалните способности на човек и я прави подходяща дейност за възстановяване на настроението след стрес", казват учените. Въпреки това те уточняват, че са необходими още проучвания и в по-голяма група, за да може да се каже кога играенето на игри ще е най-ефективно.

"Често се опитваме да свършим всичко за деня възможно най-бързо, което може да не е най-ефективният начин. Може да се окаже по-добре да взимаме по няколко минути за разпускане. Хората трябва да планират деня си така, че да имат кратки почивки, през които да се занимават с нещо приятно, например видеоигри, за да презаредят", коментира Майкъл Руп, съавтор на проучването.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@