2

Загубата на смартфона или неговата кражба за съжаление е често срещан проблем. Той може да е доста сериозен, като се има предвид колко много лични данни има в едно такова устройство. Apple е добавила функция към телефона, която да защити данните на потребителите и да ги изтрие след определен брой грешни опити за отгатване на паролата, съобщава BusinessInsider.

Увеличава се интересът към евтините смартфони

Apple спечели дело за 538 млн. долара срещу Samsung

Apple и Samsung в спор какво направи iPhone революционен

Функцията е изключена по подразбиране, но може да се активира от основното меню с настройки на iPhone. Там трябва да се избере Touch ID & Passcode и да се активира опцията Erase Data, т.е. изтриване на данните.

Така, на 10-тото грешно въвеждане на паролата, iPhone ще изтрие всички данни, които са съхранени в телефона. На пръв поглед това изглежда доста рисково. Някой може нарочно да въведе паролата 10 пъти, само и само да изтрие данните в устройството.

Android P ще е най-мащабният ъпдейт от години

Microsoft сближава Windows 10 с Android и iOS

Добрата новина е, че функцията е предвидила подобен сценарий. Първите 5 въвеждания на паролата могат да се направят едно след друго. След това обаче се активира времеви интервал. Първоначално той е кратък и е няколко минути. С всеки следващ опит обаче интервалът се увеличава.

Huawei атакува висшата лига при смартфоните с новия P20

Nokia възражда и класиката 8110

Така, за да се достигне до 10-тия опит за въвеждане на паролата реално ще са необходими повече от 3 часа. Това е достатъчно време, за да не може данните да бъдат изтрити нарочно докато телефонът е без наблюдение или пък неволно от дете например. Същевременно е достатъчно, за да намали риска информацията да попадне в ръцете на крадци или неподходящи хора, ако устройството е откраднато или изгубено.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.