Още по темата

Съдебните документи, публикувани днес, разкриват тринадесет различни устройства на „Епъл“ (Apple), до паметта, на които федералните власти в САЩ искат да получат неограничен достъп.

При това случаят се разраства. Вчера областният прокурор на Манхатан обяви 175 различни устройства, чиито носители на данни не могат да бъдат декриптирани и властите ще искат компаниите да вземат мерки, за да позволят достъпа до тях.

Казусът включва всякакви федерални престъпления, от трафик на наркотици, до тероризъм. Основен аргумент обаче си остава терористичният акт в Сан Бернардино, при който единият от стрелците е използвал iPhone 5C.

За отбелязване е, че осем от тринадесетте устройства на Apple, до които прокуратурата иска достъп, използват iOS7 или по-ранни операционни системи, с доста по-ограничени функции за сигурност. Например следователите не би трябвало да са затруднени в това да изтеглят текстовите съобщения и други важни данни.

В документите се посочва, че от Apple отказват да сътрудничат на разследването, но не е ясно защо във ФБР не са изтеглили сами необходимата им информация.

Не е ясно и защо Министерството на правосъдието на САЩ е избрало да се фокусира върху случая със стрелбата в Сан Бернардино, а не върху някои от останалите 12.

От Apple отхвърлиха искането на правителството да декриптират устройствата. Според прокуратурата обаче компанията няма друг избор освен да отстъпи, което, независимо от опитите за протакане, е въпрос на време.

Компанията получава все по-силна обществена подкрепа в опитите си да предпази потребителите от достъп на държавата до личните им данни. Проучване на „Ройтерс“ (Reuters) показа, че 46% от американците застават на страната на Apple срещу ФБР.

В дебата се включи и съоснователят на „Майкрософт“ (Мicrosoft), милиардерът Бил Гейтс, който обаче взе страната на Федералното бюро за разследване.

Според него става въпрос за отделни случаи, които няма да навредят на сигурността на потребителите като цяло. Ставащото е подобно на иск за разкриване на банкова сметка, а „банката е завързала панделка около дисковото устройство и обявява: „Не ни карайте да режем тази панделка, защото ще трябва да я режем още много пъти“, коментира Гейтс.