Още по темата

Facebook е започнала да използва нови технологии и изкуствен интелект, за да открива свои потребители, за които има риск да сложат край на живота си. За целта алгоритмите на социалната мрежа анализират публикациите на потребителите, съобщава BBC.

В момента системата се тества в рамките на САЩ. И преди социалната мрежа е помагала на подобни хора, но разчиташе на сигнали от други потребители. Сега тя проактивно търси хората, които изпитват трудности.

Отново се появяват слухове, че Facebook ще стане платен

Алгоритмите на Facebook са обучени да следят за множество различни фрази, критерии. Взимат се предвид и коментарите на потребителя под публикациите, както и отговорите на неговите приятели. Фрази като "Добре ли си?" или "Притеснявам се за теб", също се забелязват от алгоритмите.

Facebook променя мисията си, защото старата не работи

Когато изкуственият интелект прецени, че за даден потребител има риск от самоубийство, системата веднага изпраща публикацията на екип от реални хора, които да я прегледат. Всичко е направено така, че да могат да се вземат възможно най-бързите мерки.

Facebook започва да филтрира фалшиви новини

Основното предизвикателство пред социалната мрежа е как да помогне без потребителят да се разстрои допълнително, когато разбере, че системата го е идентифицирала. Обикновено най-добрият начин е да бъде уведомен близък на въпросния потребител, но също така трябва да се внимава дали това е най-подходящият начин той да разбере това. За сега по-често Facebook се свързва директно с човека в риск и му предлага помощ.

Facebook пуска услуга за онлайн запознанства

Системата работи и при излъчванията на видео на живо. Тогава тя може да изобразява допълнителни съобщения към зрителите с предложения как да помогнат. Постепенно системата ще бъде активирана за потребителите в целия свят, като ще се разчита и на помощта на съответните организации, които също могат да помогнат с предоставяне на помощ.