4

А социацията на компаниите за софтуерно забавление (ESA) потвърди, че ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп в четвъртък. Причина за срещата ще бъдат засилилите се коментари от администрацията на Тръмп и самия него, че видеоигрите мотивират насилие в реалния свят, съобщава сп. Rolling Stone.

Тръмп предложи учителите да имат оръжия

"Вашингтон Поуст": Г-н Тръмп, проблемът е в оръжията

ESA е най-голямата асоциация на производителите на компютърни игри, като в нея членуват Electronic Arts, Nintendo, Microsoft, Take-Two Interactive, SOny, Ubisoft, Warner Bros. Entertainment и др. Тя е лобисткото рамо на индустрията във Вашингтон и освен това е и организацията, която определя възрастовия рейтинг на игрите.

ESA твърди, че няма научно доказана връзка между видеоигрите и престъпленията или престъпното поведение в реалния свят. Тръмп не е обвинявал видеоигрите директно за това, но е казвал, че те оформят начина на мислене на младите и че трябва да се направи нещо по въпроса.

Изкуственият интелект на Мъск победи топ играчи на Dota 2

Компютърни игри ще учат хората как да взимат решения

Заради неяснотите в изказванията и мненията на Тръмп и администрацията му, представители на ESA ще се срещнат с него, за да обсъдят темата. ESA още от сега ясно показва, че е категорично против всякакви предложения за ограничаване на компютърните игри. В свое официално съобщение асоциацията изтъква, че видеоигрите са защитени от Първата поправка на Конституцията на САЩ.

Google навлиза в гейминга с нова услуга и може би конзола

Видеоигрите не са безвредни за секса

Асоциацията отново казва, че няма научна връзка между насилието в реалния свят и игрите. "Очевидно е, че игрите не са проблемът. Те се разпространяват и използват по целия свят, но в САЩ има експоненциално по-високо ниво на насилие с оръжия спрямо която и да е друга нация. Срещата в Белия дом ще даде възможност да се проведе базиран на факти разговор за видеоигрите и техните рейтинги, загрижеността на нашата индустрия за родителите и инструментите, които предоставяме, за да се правят информирани решения", казва ESA в свое изявление.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@