14

Ц ените на горивата са една от горещите теми през последната седмица в България. Точно по поръчка идва това проучване на британската застрахователна компания Veygo, която прави изключително любопитно проучване. То се съсредоточава върху един основен въпрос: колко километра може да се измине с 50 евро разход за гориво. За целта Veygo взима средните цени на горивата в 50 държави по света. България не фигурира сред тях, но пък виждаме името на Румъния, срещу което е сложена цена от 1,21 евро за литър бензин. Към днешна дата средната цена на бензина (А95) в България е 2,14 лв. (приблизително 1,07 евро), казват данните на Fuelo. С това уточнение може да се каже, че в страната ни се предава най-евтиният бензин в Европа (от страните, участващи в класацията). Тук трябва да сме наясно, че Veygo не се концентрира върху доходи – разходи, затова и ние няма да говорим за ниските ни заплати и доходи, представяме ви само сухите цифри, тъй като са изключително любопитни.

Както може да видите в линка, цените на горивата варират драстично по света. Това ще рече, че и възможният пробег с бюджет от 50 евро също се различава драстично. Съвсем естествено, богатите на петрол държави са лидери. Тук безапелационно на първо място изпъква Иран: литър гориво там струва 0,24 евро, един резервоар е под 10 евро, за 50 евро може да се заредят 213 литра, с които може да се изминат 3792 километра! Тази дистанция е еквивалентна на разстоянието между Единбург и Москва. Тук ще кажем, че за целта на проучването са използвани параметрите на Ford Fiesta.

Истината за качеството на горивата в България-проверка

Запечатаха пет бензиностанции след проверки

Класацията продължават износителите на петрол Нигерия, Египет, Саудитска Арабия, Малайзия и т.н. Най-скъпият бензин се продава в Норвегия и Хонг Конг, където срещу 50 евро може да се изминат съответно 459 и 441 км (цена за литър 1,74 и 1,80 евро).

Ако допуснем, че към днешна дата средната цена за литър А95 у нас е 1,07 евро, то тя ни нареждаме пред Румъния и Полша (без да знаем кога и на какви цени е правено проучването, тъй като цените на горивата варират всеки ден). Това ще рече, че срещу 50 евро с Fiesta може да изминем малко повече от 658 км, колкото е показателят за Румъния. Пак казваме, това са сухи цифри, никой не коментира доходите ни.

Оттам насетне след нас следват 22 държави, от които само Южна Корея, Нова Зеландия, Сингапур, Израел и Хонг Конг не са западноевропейски. Като добро сравнение може да дадем цената от 1,28 евро за литър в Австрия, което вече наистина може да постави въпроса: къде по доходи за австрийците, къде са българите, че разликата в цената да е около 22 стотинки.

Цялата класация може да видите ТУК.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

„Нов внос“: KIA Cee’d (видео)

Audi Q8 е като катедрала на колела (тест драйв)

VW е готов да произведе 50 млн. електромобила

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@