14

Н а 14 декември 1911 г. петима човека, водени от Руал Амундсен, заедно с впряг от 16 кучета, стигат до Южния полюс. Над век по-късно (107 г.) холандците Едвин и Линзбет тер Велде ще се опитат да повторят подвига, но кучешкият впряг ще бъде заменен от екологично превозно средство. По-чисто от това няма накъде. След по-малко от 50 дни двамата ще поемата на 2400-километрова експедиция в Антарктида с всъдехода Solar Voyager, създаден в партньорство с фонда Clean2Antarctica.

Любопитното е, че Solar Voyager е изработен от преработена пластмаса от отпадъчни пластмасови бутилки, а енергията ще идва директно от слънцето.

Основа за шасито на Solar Voyager са 4000 шестоъгълника HexCores. Те са отпечатани с 3D-принтер, пълнежът за които е получен от предварително преработени пластмасови бутилки. Всъдеходът ще тегли два прицепа и ще е дълъг 16 метра. Той е оборудван с двустранни слънчеви панели и система от вакуумни тръби за топене на снега.

Общото тегло на Solar Voyager е едва 1485 килограма, а максималната му скорост не надвишава 8 км/ч. Арктическият всъдеход разчита на колела с ниско съпротивление и усилване под формата на метална мрежа. В него двамата авантюристи ще превозват храна за 47 дни.

Експедицията ще започне от лагер на ледника Union. Разстоянието от Южния полюс и обратно да базовия лагер Едвин и Линзбет планират да изминат за 30 дни. За връзка с командния център двамата ще използват първия в света енергоефективен спътников уред LPGAN (Low Power Global Area Network), разработен от холандската Hiber. С негова помощ ще се следи местоположението на всъдехода.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

BMW разполага с най-чистите дизели, от които няма да се откаже

Автопилотът на Tesla катастрофира веднъж на 4,8 млн. км, по-безопасен е от шофьор

Сезам, отвори се: дълбоко в 120-годишната история на Renault

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@