8

Apple винаги е била известна с високите цени не само на продуктите, но особено на аксесоарите към тях. Обикновени неща като кабел могат да струват над 30 долара например. Но тази седмица компанията предизвика доста дебати след като реши да продава отделно стойката за новия си монитор, при това на цена от 999 долара. Цената е само за стойката, не за монитора.

Новата Apple iOS 13 става по-сигурна и бърза

Описанието на Apple за стойката е доста детайлно и дълго. В него компанията казва, че т.нар. Pro Stand, е "сложно разработено рамо, което перфектно балансира дисплея, така че той практически се усеща безтегловен и позволява на потребителя да го поставяи във всяка позиция".

Как да спрем приложенията в iOS да ни следят постоянно

Хиляди тракери постоянно следят потребителите на iOS

Стойката позволява на потребителя да регулира монитора по височина и да го завърта във вертикална позиция. Apple изтъква и възможността за лесното откачане на монитора от стойката, така че тя да може да бъде пренасяна и използвана на други места.

Реакциите не закъсняха. Очаквано, те бяха в двете крайности. Според мнозина стойката е чиста проба "стрижене на овцете", а според други е хитро бизнес решение, което е трябвало да бъде измислено преди много време.

Само мониторът, който се казва Pro Display XDR, струва 5000 долара. Стойката за него струва споменатите 999 долара, а стандартна VESA приставка за други стойки - 199 долара.

Блогът Engadget описва предложението на Apple така: "Стойка за 999 долара описва всичко, което е сбъркано с Apple днес".

Според BusinessInsider обаче в решението на компанията има логика. Тя цитира видеоредактора и влогър Макръс Браунлий, който казва, че за много професионалисти решнието е подходящо. Много от тях си имат внимателно подредени компютърни конфигурации и системи от няколко монитора. Те Не използват вградените им стойки, а собствени, към които ги закачват с адаптери. Затова според Браунлий така тези хора пестят 1000 долара от цената на монитора.

И макар това да звучи логично, въпросът защо стойка за монитор може да струва 1000 долара остава отворен. Най-близкият отговор е, че това се оказва много нишов продукт за платежоспособни клиенти и за тях цената няма да е чак такъв проблем.

Но със сигурност решението на компанията не ѝ спечели положителни отзиви сред обикновените потребители. За тях подобна цена за такъв базов аксесоар е послание, че може би плащат твърде много и за останалите продукти на компанията.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@