Още по темата

Преди половин век семейството на Путин могло да си позволи купуването на телевизор, за да гледа хокейните мачове на съветския отбор.

Това сподели самият той в голямо интервю за програма „Время“, която на 1 януари навърши 50 години.

Путин: Митът за ръчното управление на Русия е силно преувеличен

ВИЖТЕ ПРОМЯНАТА В ИМИДЖА НА ПУТИН В СНИМКИ

Потвърждение за малката дъщеря на Путин

„Не живеехме богато, но имахме телевизор. У нас и у нашите съседи. Дори и ние, моите родители, които живееха от заплата до заплата, а често взимаха и заеми, все пак можеха да си позволят купуването на телевизор“, каза Путин. По думите му обаче цялото семейство рядко сядало пред екрана.

На въпроса кое събитие отпреди 50 години е останало в паметта му той отговори: „появата в нашето небе... на свръхзвуковия пътнически самолет Ту-144. Тогава беше нещо невъобразимо“.

От спортните събития той си спомни „известната хокейна серия от 1972 година Русия-Канада“. „Майка ми беше се запалила... Помня... Ето това беше гледано от цялото ни семейство“.

Путин призна, че не мисли за своята роля в историята. „Изобщо не мисля за това, защото ако започна да мисля, извинете ме за израза, може да си вирна носа... Просто трябва да се работи, както трябва“.

Той сподели, че обича да чете исторически книги в свободното си време, макар че на практика няма такова.

„Обичам да чета история. Понеже съм в положението, в което съм в момента, винаги ми се искало да разбера, как един или друг ръководител, първият ръководител естествено, е мислил при вземането на решение в конкретна ситуация, какво е искал да получи и какво се е получило. И стигнах до мисълта, че аз от тази гледна точка оценявам историята и събитията от минали години или минали столетия, обичам го това, много го обичам“, посочи президентът на Русия.

Той заяви, че още преди да стане държавен глава, свикнал да бъде под обществено наблюдение, но не обича много да се появява на телевизионния екран.

Путин не посочи кога за пръв път се е появил в телевизионните новини. „Работейки още в Петербург... започнах да давам интервюта, започнах да се срещам с журналисти“.

„Въпросът не е в това дали са ме напрягали или не. Работата е, че преди това не беше част от моя живот. Напротив аз винаги се стараех да бъда малко така непубличен човек“, поясни Путин.

Руският президент е категоричен, че медийното внимание не го е накарало да промени нищо в живота си.

„Що се отнася до телевизионните камери, до работата с камерите, за мен това винаги е било... не мога да кажа отвратително. Не, това би било прекалено. Но беше неприятно знаете ли какво? Това, което за вас е естествено. Това гримът и прочие. Ето именно това винаги е предизвиквало и досега предизвика някакъв вътрешен протест и неприемане“, добави Путин.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК