Още по темата

Нападенията в Париж от 13 ноември 2015 г., тези от 22 март в Брюксел и други кървави атентати по света са дело на "Емни" - едно от най-важните звена в тайните служби на "Ислямска държава", се казва в разследващ материал, публикуван в днешния брой на в. "Ню Йорк таймс" (The New York Times).

Руският външен министър коментира, че "Ислямска държава" не се ограничава до репресии срещу християните".

Според Сергей Лавров, терористичната организация не прави разлика между християни и шиити, като лидерите на организацията не могат да бъдат определени като "религиозни хора", но са решени "да създадат халифат от Лисабон до Пакистан."

В началото "Емни" е отговаряла за вътрешната сигурност в териториите под контрола на "Ислямска държава", включително за щателната проверка на новобранците в групировката и залавянето на потенциални шпиони. Но според разузнавателни данни на няколко европейски държави, тази служба вече ръководи и операциите зад граница, организирайки атентати и изграждайки спящи терористични клетки.

Докато е бил у нас, атентаторът от Ансбах не бил радикализиран

Сириец се самовзриви в Германия, убит и ранени

Пак в Германия: Мъж с мачете посече жена

Началник на "Емни" е най-високопоставеният сирийски агент на "Ислямска държава" Абу Мухамад ал Аднани, известен на широката публика като говорител на групировката. Оказва се обаче, че той отговаря не само за пропагандата на "Ислямска държава", но ръководи и служба, която има картбланш да вербува хора от всички подразделения на джихадистката организация, включително от специалните части, командоси, редови бойци, новобранци и да изнася терора зад граница.

"Ню Йорк таймс" се позовава на документи на френското, белгийското, германското и австрийското разузнаване, както и от стенограми от разпити на членове на "Ислямска държава".

"Емни" се е превърнала в ключов елемент от машината за тероризъм на групировката, а хора, преминали обучение там, са извършили нападенията в Париж и са заложили експлозивите в куфарите, използвани в атентатите на брюкселското летище "Завентем" и на метростанция "Малбек" в белгийската столица Брюксел.

Възможно е да има и по-тясна връзка между серията от нападения, които бяха извършени в последно време в Европа от на пръв поглед нямащи общо един с друг атентатори, заклели се във вярност на "Ислямска държава", коментира пред "Ню Йорк таймс" Хари Сарфо, бивш член на "Ислямска държава".

Чернокожият германец заминал на джихад в Сирия през 2015 г. Там агенти на "Емни" опитали да го вербуват.

Той трябвало да се върне в Германия, където имало недостиг на терористи и да извърши нападение. Сарфо твърди, че се разкаял за решението си да се присъедини към групировката, избягал от Сирия и се върнал през юли 2015 г. в Бремен, където бил арестуван и сега излежава тригодишна присъда. 

Един от оперативните агенти на "Емни" е бил Абделхамид Абауд - полевият командир на бойците, извършили нападенията в Париж, отнели живота на 130 души, който загина миналата година при полицейска операция в парижкото предградие Сен Дени. 

 Според доклади на френското, австрийското и белгийското разузнаване поне 28 агенти на "Емни" са успели да проникнат в страни извън териториите под контрола на "Ислямска държава" и да извършат успешни нападения или да планират атаки, които са били осуетени. Според различни следствени информации "Емни" е изпратила бойци на терен в Австрия, Германия, Испания, Ливан, Тунис, Бангладеш, Индонезия и Малайзия, пише "Ню Йорк таймс".