Още по темата

Бойни кораби, катери и съпровождащи плавателни съдове на Черноморския и Каспийския руски военен флот напуснаха постоянните си бази и започнаха преходи, Това се случва в рамките на внезапна проверка на бойната готовност на голяма част от руската армия, наредена от руския президент Владимир Путин от Северно до Черно море.

В съобщение на руското Министерство на отбраната се казва, че в морето са излезли

над 15 бойни кораба от Черноморския флот.

В каспийско море от базите си в Астрахан и Каспийск са излезли повече от 10 кораба.

По-рано бе съобщено, че изтребителната авиация на Западния военен окръг в Русия е вдигната по тревога в рамките на ученията. Самолетите патрулират във въздушното пространство на Русия в крайграничните райони.

Американското военно министерство изрази загриженост заради внезапната проверка

на бойната готовност на Въоръжените сили на Русия и изрази надежда, че Москва ще изпълнява своите задължения пред съседите си в областта на контрола над въоръженията.

Още вчера започна мащабна проверка на бойната готовност на войските на Южния, Западния и Централния военен окръг с привличането на силите на Северния флот, както и авиацията на Военно-космическите сили на страната.

Според военния министър Сергей Шойгу 

основната задача е да се провери способността на въоръжените сили

бързо да сформират групировки на стратегическото югозападно направление с цел локализиране на възможни кризи. 

Руска машина пробива през заледен океан

Русия изпраща разрушител и самолетоносач към Сирия

Морското чудовище на Русия "Адмирал Григорович" у дома

Руски убийци на подводници летят над три морета

Ученията се провеждат в райони, обхващащи анексирания Кримски полуостров, пограничните райони с членките на НАТО Естония, Латвия и Литва, както и на територията, простираща се от Урал до централен Сибир. Те ще продължат до края на месеца. След анексията на Крим Москва засили военното си присъствие на полуострова, където е базиран и Черноморският флот. Най-модерната руска система за противовъздушна отбрана S-400 по-рано този месец беше разположена в Крим.