Още по темата

Президентът на Каталония Артур Мас заяви, че няма се откаже от плановете за референдум за независимост през ноември, въпреки че парламентът в Мадрид отхвърли молбата на регионалния парламент, внесена през януари, за разрешение да организира допитването. 

След седемчасови дебати в националния парламент в Мадрид 299 депутати гласуваха против петицията,

47 – „за“, а един се въздържа, предаде Асошиейтед прес. 

„Те се страхуват от вота на каталонския народ“, заяви Артур Мас в реч по телевизията веднага след преброяването на гласовете. 

„Някои биха искали да представят това като край на въпроса, но аз, като президент на Каталония, им казвам, че това не е точка. Каталонските институции ще проучат законовите рамки, за да намерят начин да осъществят това допитване“, каза Мас, цитиран от Ройтерс. 

Всички основни партии, включително управляващата консервативна Народна партия, главната опозиционна сила – социалистите, и центристкият Съюз за прогрес и демокрация, гласуваха против петицията. 

„За“ гласуваха каталонските и баските националисти

Премиерът консерватор Мариано Рахой повтори по време на дебатите, че просто е невъзможно да се разреши подобен вот, тъй като той е забранен от конституцията. 

„Вратата е широко отворена за тези, които не са доволни от нещата, каквито са сега: Започнете с реформиране на конституцията“, каза той. 

Каталонският депутат Хоан Ерера заяви, че

отказът на испанските депутати само ще задълбочи разцеплението,

защото на каталонците не се разрешава да упражнят правото, което според тях им се полага – да решават бъдещето си. 

„Може би вярвам повече в Каталония, отколкото вие. Обичам Каталония като своя“, каза Рахой. 

„Заедно побеждаваме, но разделени губим. Това не е просто въпрос на закон, а на чувства. Не мога да си представя Испания без Каталония или Каталония вън от Европа“, добави той.