Още по темата

Българин загина при почистването на подстанция на електроцентрала край Дармщат, Германия, предаде агенция БГНЕС. От близо 5 години Калин Кючуков работел в българска бригада, наета от фирмата на турски гастарбайтер в Германия, която извършва почистване на различни видове помещения.

Въпросната фирма е получила поръчката като подизпълнител от немската Полигон Ватро, която пък има договор за специфични почиствания с енергийната компания, собственик на електроцентралата.

Инцидентът е станал на 29 юни, избухнал е пожар, при който работникът е получил тежки изгаряния.

Робски труд и жестока финансова схема за българи в Германия

Български работници - роби в Мюнхен

Настанен е бил в специализираната клиника, там са били положени много усилия да спасят живота му, но безрезултатно – на 10 септември Калин Кючуков издъхнал минути преди полунощ, съобщи Ирина Коруйкова, лицензирана преводачка и придружителка на българи мигранти в Германия.

„Заради следствената тайна досега нямахме право да говорим за случая, криминалистите не ни съобщават името на фирмата и нейния шеф, а трудовият договор на момчето е неоткриваем дори за разследващите.

Обгарянията по тялото му са били около 40% от първа до трета степен,

по данни от клиниката, откъдето ми се обадиха и за неговата кончина 15 минути по-късно“, разказа Коруйкова в присъствието на Стойчо Кючуков, брат на починалия. Според разследващите бригадата българи си е свършила работата по почистването на подстанцията, но след проверка се оказало, че се налага да се върнат отново там.

Калин и двама негови колеги обаче влезли в опасното помещение с високо напрежение без оторизиран придружител, който да изключи електрозахранването, и още при отварянето на вратата избухнал пожарът, при който тежко пострадал е само той.

Коруйкова уточни, че разходите по транспортирането на тялото на покойника ще бъдат поети от германска застрахователна компания. „До вчера не беше ясно как точно ще се организира погребението, тъй като нямаше данни за причината на инцидента, отнел живота на младия гурбетчия.

В началото се смяташе, че самият Калин е виновен.

Другите двама българи са били разпитвани само с помощта на преводач от турски, но те не знаят езика. Свързах се с криминалистите и те подновиха разпитите, от тях се е изяснила категоричната вина на шефа на фирмата и в момента той е разследван“, посочи преводачката.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК