Още по темата

Международното летище на известния с райските си плажове остров Бали ще остане затворено втори ден заради пепелта, изхвърлена при изригването на вулкана Агунг, съобщи Би Би Си (BBC).

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ БЕДСТВИЕТО В ГАЛЕРИЯТА

Огромни облаци от тъмна пепел бяха изхвърлени на височина до 3 км над кратера на треперещия вулкан, който започна да изригва миналата седмица. На около 100 хил. души беше разпоредено да се евакуират.

Вулканичната пепел може да повреди двигателите на самолетите,

а също така запушва горивните и охладителните системи на летателните апарати. Видимостта на пилотите също може да бъде намалена.

Първоначално властите в Бали затвориха летището в Денпасар са 24 часа, отменяйки повече от 400 полета, което засегна 59 хил. пътници. Тази сутрин беше обявено, че летището ще остане затворено за още 24 часа.

Местната агенция за бедствия и аварии заяви, че във вторник сутринта вулканът все още изхвърля гъси облаци пепел и че

„проблясъци на пламъци от горяща лава“ са се виждали през нощта.

Освен пепел, от планината са забелязани да изтичат потоци от скали и вода, известни като лахар. Властите са предупредили хората да не застават на пътя на тези потоци. На всички в 10-километровата зона около Агунг е наредено да се евакуират.

Има „много хора“, които не се евакуират, тъй като се чувстват сигурни, а други не искат да оставят добитъка и полетата си. Властите предупредиха, че може да се стигне и до принудителна евакуация на тези хора.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.