0
Два дни след трагедията със заложниците в северноосетинския град Беслан в британската преса продължават отзивите и коментарите.

"Какво направихме, за да ни сполети това?" е заглавието на "Дейли телеграф" към голяма снимка на група жени, ридаещи над ковчега на малко момиче, информира Българската редакция на Би Би Си.

В репортаж от Москва вестникът отбелязва, че "руснаците подкрепят твърдата линия на Путин".

"Клането в Беслан може и да се е случило отчасти заради обърканото планиране от страна на силите за сигурност на президента Путин, както и заради неуспеха на политиката на Кремъл в Кавказ като цяло, но бившият агент на КГБ едва ли ще бъде подложен на натиск от травмираната руска общественост да промени своята безкомпромисна политика към Чечения, камо ли да отстъпи място на по-умерен лидер", смята "Дейли телеграф".

Според изданието това е така, защото повечето руснаци не подлагат на съмнение тезата на Кремъл, че заплахата срещу която са изправени, е част от световния джихад на ислямистките екстремисти и че в момента съществува риск Северна Осетия да бъде въвлечена в разрастващ се конфликт в Северен Кавказ.

За това предупреждава и "Таймс": "Страхът след клането в Беслан е, че... омагьосан кръг на отмъщение може да дестабилизира района."

Вестникът пише за Кавказ като един от етнически най-разнообразните и нестабилните части на света, където традицията повелява да бъде отмъщавано за убийство на близък.

"На север десетки малки планински народи, които говорят на различни езици, бяха хвърлени заедно в автономни области, създадени от Сталин през 30-те години на миналия век с цел "Разделяй и владей", припомня "Таймс".

"Тероризмът става все по-отвратителен - коментира "Гардиън". - Сравнете анархистите и нихилистите от XIX и началото на ХХ век, които застрелваха крале и президенти, с чеченските сепаратисти, които убиха 350 деца и техните учители. Тази ужасяваща тактика може и да проработи. Независимо дали това ни харесва, или не, но клането може и да е помогнало на каузата на чеченците."

"Мъчителната истина е, че ако Русия не престане да тъпче Чечения, тази заразна рана в тялото на Руската федерация, терористичните нападения ще продължават. А това ще означава още мъка както за чеченците, така и за руснаците", пише в редакционната статия на "Индипендънт".

Г-н Путин трябва да покаже истинско лидерство като постигне уреждане на конфликта в Чечения, съветва всекидневникът.

"Файнаншъл таймс" съобщава, че в руските сили за сигурност предстои реформа заради Беслан и че според експерти Москва вероятно ще предприеме стъпки за укрепване на сигурността по своите граници, подобни на мерките, взети от САЩ след нападенията на 11 септември 2001 г.

В редакционния си коментар "Файнаншъл таймс" обаче отбелязва, че Владимир Путин ще сбърка, ако сметне силата за единственото нещо, с което трябва да се отговори на тероризма.

"Също както в Близкия изток, така и в Русия тероризмът изисква много по-сложен отговор, който да включва и анализ на причините... Владимир Путин трябва да признае, че неговата твърда политика в Чечня е помогнала да бъдат създадени условия, които тласкат млади чеченци към тероризъм... Силата е жизненоважно оръжие в държавния арсенал срещу тероризма, но то е рядко ефективно само по себе си", е мнението на "Файнаншъл таймс".

Темата бе обширно отразена и в британската неделна преса. На първата си страница "Сънди Таймс" показа с три снимки последните мигове от живота на едно от децата заложници.

На първата снимка момиченцето с изранени крака се опитва да се изправи, залитайки, след като взривната вълна от мощна експлозия я е изхвърлила през един от прозорците извън сградата. На втората снимка тя, дезориентирана, се катери обратно, за да влезе в училището, "вероятно търсейки роднините си". На третата снимка е пожарът в гимнастическия салон след втората експлозия, когато падна и покривът.

"Почти никой не оцеля", се посочва в текста под снимката, а редакционен коментар застъпва тезата, че руският президент трябва да потърси политическо решение на чеченския конфликт.

Според "Сънди Таймс" повечето чеченци искат мир и презират действията на терористите.

Изданието пише още: "Такъв беше и случаят в Северна Ирландия, където сред пепелта от атентатите и отвличанията хората на насилието бяха накарани да седнат на масата на преговорите." Според вестника този подход трябва да бъде следван и в Чечения.

"Индипендънт он сънди" публикува на първата си страница снимка на жители на Беслан, плачещи над положени в чували тела на загинали техни роднини, а заглавието е: "Училището на смъртта разкрива пълния ужас на руския 11 септември".

В редакционен коментар, озаглавен "Днес скърбим. Утре трябва да действаме" изданието посочва, че въпреки злото в Беслан каузата на чеченския народ остава легитимна.

"Ако Путин не започне да се приближава към признаване на това, неговата реторика на силния човек само рискува да увековечи диалектиката на насилието, при която тероризмът провокира репресия, увеличаваща подкрепата за терористите", смята изданието.

В редакционен коментар със заглавие "Ужасите на зверството в Беслан" "Обзървър" застъпва тезата, че всяко решение на чеченския конфликт се нуждае от международно участие, включващо не само Русия и Чечения, но вероятно и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

"Досега Москва се съпротивляваше на подобно предложение и вчера Путин разбираемо зае твърда позиция, но решението на местни лидери да преговарят със сепаратистите на Аслан Масхадов в опит да приключат кризата в Беслан, което очевидно е станало със съгласието на Кремъл, предполага че има възможност за разговори - нещо, което Русия отхвърляше до момента", коментира вестникът.

"Сънди телеграф" публикува разкази на оцелели заложници. Едно от децата разказва как малко момченце ядяло листата на розите от букета, който трябвало да даде на учителката си в първия учебен ден. Друго дете си спомня как било ударено през лицето от един от похитителите, когато се опитало да пие вода от чешма в тоалетните на училището.

В редакционен коментар вестникът отбелязва, че заради провалените политики от изминалото десетилетие руснаците имат край границата си зона на крайно беззаконие.

"Ако редът в Чечения не бъде възстановен отново и не бъде постигнато каквото и да е споразумение, никаква проява на сила или твърд език от страна на руския президент няма да предотвратят нови трагедии като трагедията в Беслан", смята изданието.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Различни разсейващи фактори като гъделичкане с пера, шепот и шум от комари бяха използвани, за да предизвикат участниците

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

Съобщава се, че жената имала съучастник, който я изоставил

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

Свят Преди 4 часа

От 2019 г. американската армия използва дронове и самолети за извършване на мисии за наблюдение от военновъздушната база в покрайнините на Агадес

.

Петата болест: Дете в Гърция почина след зараза с парвовирус

Свят Преди 5 часа

Много от заразените нямат никакви симптоми или имат леки грипоподобни симптоми като умора и лека температура

д

Антоанет Пепе каза „да” на Карамански-младши (ВИДЕО)

Любопитно Преди 5 часа

Милионерският наследник, който отдавна е поел грижата за трите й деца, реши да предложи брак на красавицата

Словакия проверява дали атентаторът срещу Фицо е бил единак

Словакия проверява дали атентаторът срещу Фицо е бил единак

Свят Преди 6 часа

„Една от версиите е, че виновникът е бил част от група хора, които са се насърчавали взаимно да извършат престъплението“

Руските делтапланери опустошават украинските градове без пари

Руските делтапланери опустошават украинските градове без пари

Свят Преди 7 часа

Сега руските сили използват гладиаторни бомби, за да атакуват северния град Харков

Хеликоптер на президента на Иран падна, издирват оцелели

Хеликоптер на президента на Иран падна, издирват оцелели

Свят Преди 7 часа

Повече за инцидента четете в следващите редове

.

Пушенето, алкохолът и кафето увеличават риска от деменция

Любопитно Преди 8 часа

Липсата на сън също вреди на когнитивната функция

Кание Уест прави жена си порнозвезда, роднините й са притеснени

Кание Уест прави жена си порнозвезда, роднините й са притеснени

Свят Преди 8 часа

След като Бианка Ченсори се омъжи за Кание Уест, тя започна често да се появява публично в силно разголени тоалети

Продължава издирването на тримата моряци, изчезнали след потъването на кораба "Mohammad Z"

Продължава издирването на тримата моряци, изчезнали след потъването на кораба "Mohammad Z"

Свят Преди 8 часа

На борда на кораба, плаващ под флага на Танзания, е имало 11 членове на екипажа - 9 сирийски граждани и двама египтяни

f

Епископ Арсений е избран на първи тур за кандидат за Сливенски митрополит

България Преди 8 часа

За него в бюлетините бяха отчетени 26 гласа, като за избор са необходими 22 гласа

д

Експерти: Германия ще претърпи сериозни икономически последици, ако напусне ЕС

Свят Преди 9 часа

Пет години след такава стъпка могат да бъдат закрити и около 2,5 млн. работни места

Йотова към българите в чужбина: По-силни сме с всички вас

Йотова към българите в чужбина: По-силни сме с всички вас

България Преди 9 часа

Вицепрезидентът благодари на нашите сънародници, че предават на поколенията любовта и знанието за България.